Bir kıtadan öteki kıtayı seyrettiğiniz başka bir dünya şehri yok. İşte sizin için İstanbul’un benzeri olmayan güzelliklerini, ihtişamını, Zamanı camilerin göğe uzanmış minarelerinin görkemini, boğazda nakış benzer biçimde duran köprülerin zarafetini izlerken aklımıza “Yeryüzünde İstanbul kadar uygun bir yere kurulmuş bir kent yoktur.” sözü geliyor. İşte o enfes manzaralı bölgeleri sizler için Avrupa ve Anadolu yakasında olmak suretiyle derledik okumadan ilkin Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.
1- Galata Kulesi
Dünyanın en zamanı kulelerinden önde gelen Galata Kulesi, İstanbul’un en oldukca ilgi gören mekânlarının başlangıcında gelmektedir. Kulenin bu kadar ilgi çekmesinin sebebi ise zamanı kadar tepesine çıkıldığında İstanbul’u panoramik olarak görebilme imkânı sunmasıdır. Galata, Haliç, Boğaz, Eminönü, Topkapı, Sultanahmet manzaraları Galata Kulesi’ne çıkıldığında rahatça görülebilmektedir. Galata Kulesi Tünel’le Karaköy’ün ortasında yer ediniyor. Ulaşmak için Yenikapı-Hacıosman metro hattının Şişhane durağını kullanabilirsiniz.
2- Ortaköy
Ortaköy, hem yerli yabancı turistlerin ilgi odağı hem de İstanbulluların en gözde buluşma noktalarından biri. Ortaköy denince akla kumpir ve İskele meydanındaki benzeri olmayan görünüm geliyor. Tıpkı bir kartpostal benzer biçimde; solda semtin sembolü Ortaköy Camii ve Boğaziçi Köprüsü, sağda iskele, tam karşınızda ise Boğaz ve Beylerbeyi-Çengelköy manzarası.
Beşiktaş’tan 15 dakikalık bir yürüyüşle Ortaköy’e ulaşabilirsiniz. Beşiktaş’tan sahil hattına doğru giden tüm otobüsler de Ortaköy’den geçer.
3- Rumeli Hisarüstü
Belediye otobüslerinin son durağında bulunması, ulaşımı daha da kolay hale getiriyor. Rumeli Hisarüstü mekanı rahatlamak ve kafa dinlemek için oldukça tercih edilmektedir.
Ortaköy’den ileriye doğru, sahilden devam ediyoruz. Kuruçeşme, Arnavutköy, Bebek, Rumeli Hisarı olarak ilerleyen sahil hattı süresince deniz kenarından yürüyebilir; zamanı yalıların, olta balıkçılarının yanından geçerek görkemli İstanbul Boğazı’nın tadına varabilirsiniz.
4- Nafi Baba Tepesi
Bektaşi Şeyhi Nafi Baba’nın tekkesini ve türbesini sınırları içinde bulunduran Nafi Baba Tepesi, Rumeli Hisarüstü’nde yer ediniyor. Tepeden görünenler içinde Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Hidiv Kasrı ve Anadolu Hisarı var. Nafi Baba Tekkesi, bununla birlikte İstanbul’un ilk dergahlarından biri olma özelliği taşımış olduğu için, maneviyata ilgi duyanların da ilgisini çekiyor.
5- Millet Parkı
İstanbul’un görünüm açısından en hususi yerlerinden önde gelen Millet Parkı, şehrin Avrupa Yakası’nda bulunmaktadır. Parka gidildiğinde aynı anda hem zamanı yarımadayı hem de İstanbul Boğazı’nın görkemli manzarasını görebilmek mümkündür.
6- Sapphire Alışveriş ve Yaşam Merkezi
İstanbul’da avm de, gökdelen de oldukca sadece bu kez herhangi bir yerden bahsetmiyoruz. Sapphire Alışveriş ve Yaşam Merkezi bünyesinde şehrin en güzel seyir teraslarından biri bulunuyor.
Seyir terasında yer edinen Skyride 4D İstanbul simülasyonu ile de Boğaz’dan Kız Kulesi’ne, Topkapı Sarayı’nda Yerebatan Sarnıcı’na kadar şehirde dolaşmak istediğiniz birçok yere gerçekmiş benzer biçimde yaklaşabiliyorsunuz. 54. katta yer edinen bu tecrübe için ziyaret saatleri saat 10.00 ile 22.00 aralığını kapsıyor.
7- Süleymaniye Camii
Süleymaniye Camii, İstanbul’un en güzel panoramik manzaralarından birinde Mimar Sinan ve ekibi tarafınca inşa edilen benzeri olmayan yapıt. Saat 5 ten ilkin gidip derhal yanında bulunan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan mezarlarını da ziyaret edebilirsiniz. İstanbul’un üçüncü tepesinin Haliç’e bakan tarafında kurulu olan Süleymaniye’nin kendine özgü oldukca hususi bir manzarası vardır.
8- Topkapı Sarayı ve Gülhane Parkı
Topkapı Sarayı, Zamanı Yarımada’dan yükselen en görkemli yapı. Osmanlı’nın 600 senelik tarihinin 400 yılına şahitlik eden saray, İstanbul‘un görkemli manzarasına hakim. Sarayın içine Sultan Abdülmecid tarafınca yaptırılan Mecidiye Köşkü, Kız Kulesi’ni tam karşıdan gören bir terasa haiz. Güzel şehri, Karaköy-Beşiktaş hattından Adalar’a kadar geniş bir açıyla buradan seyredebilirsiniz.
Topkapı Sarayı’nın eski özgü bahçesi Gülhane Parkı da saraydakine benzer bir görünüm sunuyor. Zamanı Yarımada’ya en güzel ulaşım yolu doğal ki tramvay, Topkapı Sarayı girişi için Sultanahmet, Gülhane Parkı girişi için Gülhane duraklarında inebilir, birazcık yürüyerek görünüm noktalarına ulaşabilirsiniz.
9- Büyük Valide Han
17. yüzyılda Kösem Sultan tarafınca yaptırılan bu dev gibi handa yan yana dizili, irili ufaklı, tarih kokan birçok dükkan var.Manzarası da hem Galata hem de Boğaz.
Eminönü’nde bulunan Büyük Valide Han, göz kamaştırıcı manzarasıyla her insanın ilgi odağı olmuş durumdadır. Bir zamanlar bu mekanın çatısında zıplayarak fotoğraf çektirmek oldukca popüler olmuştur. Bu yüzden çatıda çökmeler meydana gelmiş ve şuan çatıya çıkan kapı kapatılmıştır. Pazar günleri normalde kapalı fakat bekçiden izin alınıp kısa bir tur atılabilir. Tramvaydan Eminönü durağında, metrodan Haliç durağında inebilir, vapur yada motor benzer biçimde deniz ulaşımını da kullanabilirsiniz.
10- Molla Aşkı Parkı / Fatih
Bilhassa Ezel dizisi ile adını duyuran Molla aşkı parkı, Balat-Ayvansaray sırtları, Galata, Sütlüce, Çamlıca, Haliç ve Fener’i kapsayan bir manzaraya haiz. Bilhassa akşamları çayınızı yudumlarken ışıl ışıl manzarayı seyretmenin tadı bir başka. Çayımızın yanında bir de görünüm istiyorsanız, uğramanızı tavsiye ediyoruz.
11- Pierre Loti Tepesi
İstanbul’da Haliç manzarasının en iyi seyredilebildiği yer olarak malum Pierre Loti Tepesi, Eyüp ilçesinde bulunmaktadır. Pierre Loti Tepesi, muhteşem manzarasının yanı sıra aynı adı taşıyan tesisleriyle de şehrin en oldukca ziyaret edilen yerlerinden biri olmayı başarmıştır. Tesis içinde kahvaltı ve kahve keyfinin benzeri olmayan manzarayla birleşmesi, ziyaretçilere güzel dakikalar yaşatmaktadır.
Anadolu yakasındaki Manzaralar;
12- Kız Kulesi
Zamanı Kız Kulesi, şüphesiz İstanbul’un en mühim simgelerinden biri. Hakkında pek oldukca rivayet bulunan, oldukca çeşitli efsanelere mevzu olan Kız Kulesi, yüzyıllar süresince aşkın ve ulaşılmazlığın sembolü olmuş. İstanbul’un en mühim simgelerinden önde gelen zamanı Kız Kulesi Üsküdar’da, Salacak’ın 150-200 metre açıklarında bulunmaktadır. 360 aşama Boğaz manzarasının tadını çıkarırken kafe ve restoran hizmetlerinden yararlanmak da mümkündür. Kuleye Salacak’tan yada Kabataş’tan kalkan tekneler vesilesiyle ulaşım sağlanabilmektedir. Deniz kenarındaki çay bahçelerinde iskemle yok, minderlerde oturup ayaklarınızı uzatarak, simit ve çay eşliğinde İstanbul’un tadını çıkarın.
13- Çamlıca Tepesi
İstanbul’un en iyi manzaraya haiz olan yerlerinden önde gelen Çamlıca Tepesi, şehrin Anadolu Yakası’nda Üsküdar ilçesinde yer almıştır. Çamlıca Tepesi’nden İstanbul Boğazı, Adalar, Haliç, Eşi olmayan boğaz manzarasıyla, İstanbul’u seyretmenin en keyifli olduğu yer diyebiliriz. Alanda bulunan belediye toplumsal tesislerinde oturup, bir taraftan çayınızı içip bir taraftan da manzaranın büyüsüne kapılma şansına sahipsiniz. 268 metre yükseklikte yer edinen, İstanbul’u kuş bakışı en iyi gören yerlerden önde gelen Büyük Çamlıca Tepesi, ziyaretçilerine büyüleyici panoramik bir görünüm sunuyor.
14- Beykoz Korusu
Anadolu Yakası’nda Beykoz ilçesinde bulunan Beykoz Korusu, temiz havası ve gürültüden uzak bir yer olmasıyla İstanbul’da bulunan en rahat mekânlardan biridir. Eşi olmayan Boğaz manzarası ve yeşil alanlarıyla Beykoz Korusu, ziyaretçilerine görsel bir şölen sunmaktadır.
Abraham Korusu adıyla da malum Beykoz Korusu; bilhassa Pazar günleri Beykoz Koru Toplumsal Tesisleri’nde sunulan açık büfe kahvaltı olanağı ile beraber değerlendirilebilir.
15- Otağtepe
Kavacık’ta bulunan Otağtepe ise hem gündüz hem de geceleri Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün güzelliklerini ziyaretçilere sunan benzersiz bir konumda bulunuyor. Fazlaca güzel manzaraya haiz, sakin sessiz rahatlık bulabileceğiniz bir yer. İstanbul’a geldiyseniz gitmenizi tavsiye ederim enfes fotoğraflık alanları mevcut. Giriş parasız, içeride parasız otoparkta mevcut, sadece koru içinde kafeterya çay alanı benzer biçimde bir bölüm yok bilginiz olsun.
16- Yuşa Tepesi
Beykoz’da bulunan Yuşa Tepesi, manzarası ile olmasıyla birlikte türbesi ile de meşhur bir yer. Tepede bulunan Yuşa Baba Türbesi hem kent içinden hem de Türkiye’nin değişik bölgelerinden ziyaretçileri çekiyor. Tepeden İstanbul manzarası birazcık uzak olsa da şehrin büyük bölümünü buradan seyretmek mümkündür.
Hz. Yuşa’nın türbesinin yer almış olduğu Yuşa Tepesi, İstanbul’u seyretmek için en sakin ve rahatlık verici mekanlar içinde yer almıştır.
17- Nakkaştepe
İstanbul’un benzeri olmayan manzarasını 80 metre yüksekten izleyebileceğimiz bir ortam. Çırağan Sarayı ve Ortaköy Camii’ne tam karşıdan bakması da ayrı bir güzel, Boğaz manzaralı oldukca güzel bir yer. Hafta sonu erken gitmenizi tavsiye ederim. Fazlaca kalabalık oluyor. Çayınızı içebileceğiniz, kahvaltı edebileceğiniz bir yer. İsterseniz kendiniz getirirsiniz . İsterseniz buradan da kahvaltınızı ücretli olarak alabilirsiniz. Giriş ücretli otomobil 20 TL motosiklet 10 TL.
18- Çengelköy Sahil
İstanbul’un en güzel manzaralarından biri de asla kuşkusuz Çengelköy Sahil. Minik balıkçı teknelerine oldukça sık rastlayacağınız Çengelköy fotoğraf çekmek için en uygun bölgeler içinde bulunuyor. Bilhassa akşam saatlerinde daha keyifli olan Çengelköy, İstanbul’da ne olursa olsun gidilmesi ihtiyaç duyulan yerlerdir.
Yaz kış oldukça popüler olan çay bahçesine erken gitmek mühim. Gitmeden cadde üstündeki Çengelköy Börekçisi’nden börek alınır ve Çınaraltı’nın çayıyla manzaranın tadı çıkarılır.
19- Mihrabat Korusu
Boğaz’ın en güzel semtlerinden birisi olan Kanlıca’da bulunan Mihrabat korusu, Boğaz’a başka bir açıdan bakabilmenizi sağlıyor. Koruda temiz hava ve ucu bucağı olmayan yeşillik almış başını gitmiş. Kanlıca’ya gelmişken kanlıca yoğurdu yemeyi unutmamanız ümidiyle.
20- Aydos Tepesi
Aydos Tepesi, 537 metre yüksekliğe haiz olmasıyla İstanbul’un en yüksek yeri konumundadır. Tepesine çıkıldığında Aydos Kalesi, Kınalıada, Burgazada, Heybeliada, Büyükada rahatça görülebilmektedir. Aydos Tepesi, gürültüden uzak rahat zaman geçirmek isteyen tüm ziyaretler için şehirde bulunan en güzel yerlerden biridir.
21- Anadolu Hisarı
Anadolu Hisarı, Anadolu Yakası’nın boğaz kıyısında bulunan İstanbul’un en güzel semtlerden birisidir. Boğaz manzarası ve çevresinde bulunan çay bahçesi, kafe ve restoranlarıyla Anadolu Hisarı, İstanbul’a gelen her ziyaretçinin görmesi ihtiyaç duyulan yerlerin başlangıcında gelmektedir.
22- Dragos Tepesi
Anadolu Yakası’nda görünüm ve seyir tadı arayanları, şehrin Kartal ilçesine bağlı bulunan Dragos Tepesi bekler. Bu tepe İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınca işletilen bir tesise haiz; dolayısıyla da fiyatlar ekonomik kabul edilebilir.
Manzarada ise Marmara Denizi’nin kuş bakışı bir görüntüsü var demek herhalde yanlış olmaz. Emekliler, çocuklar ya da gençler burada kendilerine gore değişik bir keyif ve rahatlık bulabilir.
23- Gözdağı Korusu
Burası çevre semtlerde yaşayanlara ulaşım kolaylığı sağlarken manzarası da Marmara Denizi, Adalar ve hatta Yalova’dan oluşuyor. Fonda rengarenk çiçeklerin ve çam ağaçlarının bulunması ise; bilhassa bahar aylarında içinizdeki hevesi bir parça daha artırabilir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınca işletilen Gözdağı Toplumsal Tesisleri’nde 250 kişilik çay bahçesi ve 100 kişilik bir teras var. Ek olarak restoran, piknik alanları, seyir çardakları, çocuk oyun parkı benzer biçimde alternatiflerden de faydalanabiliyorsunuz.
24- Sevda Tepesi
130 metre yüksekliğe haiz olan bu tepe, İstanbul’un tüm güzelliklerini gözler önüne seriyor. Eşinizle, sevgilinizle, dostlarınızla gelip saatlerce muhabbet eşliğinde manzarayı izleyebileceğinizden güvenli olabilirsiniz.
25- Yoros Kalesi
İstanbul’un tüm köprülerini görebileceğiniz doğasıyla ve tarihiyle benzeri olmayan bir yer. Yalnız aracınızla ulaşım sağlayabileceğiniz Yoros Kalesi, sakinliğiyle de dikkat çekiyor. İster kendiniz gidip piknik yapabilir isterseniz orada bulunan kafelerde bir şeyler yiyip içebilirsiniz.
26- Emaar Skyview
Emaar Skyview, her gün yüzlerce görünüm tutkununu kendine çekiyor. Tepeye çıktığınızda daha ilkin asla karşılaşmadığınız bir manzarayla karşılaşacak ve adeta nefesinizin kesildiğini hissedeceksiniz. Sema tutkunları için benzeri olmayan manzaralar sunan teras bölümünde cam bir zeminden aşağıyı izleyebiliyorsunuz.
Evet dostlar Bir yazımızın sonuna geldik sizlerde, bizlerin atlamış olduğu yada eklemek istediğiniz bir yer var ise yorumlar kısmına yazabilirsiniz ek olarak Seyahat rotası Youtube kanalımıza abone olarak bizlere teşekkür edebilirsiniz.