2022 yılında ekonomik riskler Bireysel Emeklilik Sistemi‘ne ilgiyi artırdı. Bu tür dönemlerin herkesin kendini güvende hissetme isteğini tetiklediğini belirten Ünlem Sigorta Genel Müdürü Gökhan Uçar, bu duyguyla birikim yapma ihtiyacının ortaya çıktığını ve özellikle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım oranının yükseldiğini söyledi. Uçar, gündemde olan EYT konusunun da BES’ e yönelik farkındalığı artırdığını vurguladı.

BES’e katılımcı sayısı 2022’de 7,8 milyona ulaştı.

Türkiye’de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre 2022 yılı başında 7 milyon olan katılımcı adedi 2022 Kasım ayı sonunda 7,8 milyona ulaştı. Katılımcıların toplam fon büyüklüğü ise 380 milyar TL’yi geçti.

Ekonomik riskler tasarruf ihtiyacını doğuruyor

Enflasyon rakamlarındaki yükseliş bireylerin ekonomik anlamda kendisini güvence altına alma ve geleceğini düşünme hissini beraberinde getiriyor. Bu yüzden böyle dönemlerde BES’e ilgi artıyor. Bu durumu çok net gözlemlediklerini ifade eden Gökhan Uçar, ekonomideki dalgalanmalara rağmen 2022 yılını yüzde 250 büyümeyle kapatacaklarını, 2022 yılında tüm tasarruf araçları içinde BES’ in açık ara önde yer aldığını söylüyor. Ayrıca, Bireysel emeklilik fonlarının getirilerinin, Türkiye’deki birçok yatırım aracından daha iyi olduğunu vurgulayan Gökhan Uçar, fon getirilerinin ilk 11 ayda yüzde 29-yüzde 230 arasında değiştiğini, burada da müşteriye verdikleri danışmanlık hizmetinin ne kadar önemli olduğunun bir kere daha ortaya çıktığını belirtti.

EYT konusu BES’e yönelik farkındalığı arttırdı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin kurulma amacı temelde Sosyal Güvenlik Sistemi’ni desteklemek. Gelişmiş ülkelerde sigorta sisteminin lokomotifi emeklilik ve hayat gibi bireysel sigortalar. Ülkemizde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunun gündeme gelmesi de aslında BES’e yönelik farkındalığı artırdı. Şayet EYT’li değilseniz kanunda belirtilen yaştan önce emeklilik şansınız olmadığı için daha erken bir zamanda emekli maaşı alabilmenizin tek yolu BES sistemi. 10 yıl boyunca sistemde kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız durumunda sistem üzerinden emekli maaşı almanız mümkün olabiliyor. Oysa normal şartlarda özellikle 2008 sonrası işe başlayanlar için prim gün sayısıyla da bağlantılı olarak emeklilik yaşı 65’e kadar çıkabiliyor.

2023 yılında 250 yeni danışman alacak

BES devletin doğrudan desteklediği bir sistem. 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yurtiçi tasarrufların artırılmasında Bireysel Emeklilik Sistemi’nin önemine özellikle dikkat çekildi. 2023 yılında, Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki katılımcıların finansman ihtiyaçları sebebiyle sözleşmelerini sonlandırmak yerine BES birikimleri sayesinde avantajlı koşullarda kredi çekebilmesinin yolu açılacak. Böylece sistemden ayrılmadan alacağın devri uygulaması hayata geçirilecek. 2023 yılında da sistemin hızla büyümeye devam edeceğini belirten Gökhan Uçar, Ünlem sigorta olarak BES, hayat ve sağlık alanında 250 yeni danışman istihdam etmeyi planladıklarını iletti

Maksimum devlet katkısından yararlanmak için son günler

Bilindiği gibi BES’ te devlet katkısı yıllık olarak belirleniyor. Burada üst limitin belirlenmesinde asgari ücret dikkate alınıyor. Katkı, bir yıl içindeki toplam brüt asgari ücret tutarının yüzde 30’unu geçemiyor. 2022 yılı içinde ödediği toplam katkı payıyla bu limitin altında kalanlar için yüzde 30 devlet katkısından maksimum oranda yararlanmak için fırsat yıl sonuna kadar sürüyor. Yıl bitmeden devlet katkısı teşviğini kullanmak için eksik yatırılan katkı payları tamamlanabiliyor. 2022 yılının son gününe kadar olan bu süreyi kaçırmamak gerekiyor.

(Toplam: 2, Bugün: 1 )