PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Küresel piyasalarda ana mevzu başlıkları; enflasyonda tepe sinyalleri, zayıflayan gelişme ve merkez bankaları politikaları olarak sıralanmaya devam ediyor. Bu kapsamda FED, geçen hafta piyasa beklentilerine paralel yönde 50 baz puan faiz artışına gitti. Powell da azalan fiyat baskıları ve istihdam kaybı endişelerine karşın merkez bankasının enflasyonu düşürme mücadelesinden geri adım atmayacağını, ücretlerdeki yüksek seviyeleri altını çizdi ve 2023 senesinde faiz indirimi planlanmadığı mesajını yineledi. ECB de beklendiği benzer biçimde 50 baz puan faiz artışına giderken, yüksek enflasyon ve faiz oranlarının artmaya devam edeceğini altını çizdi ve tahvil alım programı portföyünde azaltma takvimini deklare etti.

Borsa İstanbul’un ise dünya borsaları ile ilgilenmediği görülüyor. Geçen hafta Borsa İstanbul’da düzeltme hareketleri etkili olmasına rağmen gün içinde hızlanan satışlara karşın endeksin 5.000 seviyesinin altına inmemesi pozitif yönde karşılandı. Öteki taraftan analistler, Borsa İstanbul’da her ne kadar yükseliş trendinin devamını öngörse de oldukca daha davranışlarında ölçülü olmak gerektiği hatırlatıyor. Yükseliş dönemlerinde seçici olarak hisse bazında çözümleme yapmanın önemini vurgulayan uzmanlar, bu hafta yükselişe eşlik edecek hisseleri belirlerken nelere dikkat edilmeli mevzusunda yatırımcılara önerilerde bulunmuş oldu. Analistler bu çerçevede uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebilecek ve hisse bazında ön plana çıkabilecek 24 hisseye dikkat çekti.

“ŞİRKETLERİN İSKONTOSU AZALDI”

Borsa endeksinin yükselişini destekleyen şirketlerdeki kar artışı beklentisi ve enflasyon ortamında getiri arayışının değişmediğini belirten Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü Arda Coşar; bu nedenle BIST-100 endeksinin sektörlerin geneline yayılarak yükselmeye devam ettiğini söylüyor. Sadece iskonto faktörünün eskisi kadar etkili olmadığını hatırlatarak; Borsa İstanbul bünyesinde işlem gören şirketlerin birçoğunun artık iskontosunun azaldığını hatta primli denilecek seviyede işlem gören şirketlerin bulunduğunun altını çiziyor.

Öte taraftan küresel piyasaların geçen hafta önde gelen merkez bankalarının enflasyonla savaşım için sürdürdükleri faiz artışlarına odaklandığını da kaydeden Coşar; kararlarının bilhassa de Borsa İstanbul üstünde bir tesiri olmasını beklemiyor. Nitekim FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE)’nin beklentilere paralel enflasyon karşısında faizleri 50’şer baz puan daha artırdığını belirterek ” Söz mevzusu kararların piyasalar ya da borsalar üstünde negatif bir tesiri olmasını beklemiyoruz. Bundan dolayı merkez bankalarının sıkılaştırmacı politikaları fiyatlanmıştı. Mühim olan merkez bankalarının faizleri hangi noktaya kadar yükseltmeyi hedeflediği!.. Sadece yukarıda bahsettiğim benzer biçimde Borsa İstanbul’da değişik bir öykü devam ediyor. Dolayısıyla merkez bankası kararlarının bilhassa de Borsa İstanbul üstünde bir tesiri olmayacaktır. Fakat orta vadede ABD borsalarına pozitif yansıyabilir” yorumunu yapıyor.

“BU HİKAYE SONSUZA KADAR DEVAM ETMEZ”

Yıl başından bu yana Borsa İstanbul’un dünya borsalarından pozitif ayrışarak hareket ettiğini de dile getiren Coşar, “Dünyada öteki ülkelerde ki enflasyon ve faiz oranlarını değerlendirdiğimizde Türkiye’nin oldukca daha yüksek oranda negatif gerçek faiz ortamına maruz kalmış olduğu görülüyor. Bununla birlikte enflasyonun da tesiri ile şirket ciro ve karlarında büyük artışlar söz mevzusu. Bu tarz şeyleri bir araya getirdiğimiz vakit paranın en kolay gidebileceği adres hala borsa. Bu yüzden BIST-100 endeksi öteki borsalardan pozitif ayrıştı ve ABD borsaları gerilese bile Borsa İstanbul bundan etkilenmedi. Borsa İstanbul’da değişik bir öykü söz mevzusu. Sadece bu hikayenin sonsuza kadar devam etmesi de söz mevzusu değil” diyor.

Her ne kadar endeks geçtiğimiz günlerde fiyat trendinin aşağısını kontrol etse de yine toparlandığını da hatırlatan Coşar, yükseliş trendinin devam ettiğini söylüyor.

Sadece yükseliş trendi devam etmekle beraber yorulma işaretlerinin söz mevzusu bulunduğunu ifade ederek “Borsa İstanbul önceki aylarda olduğu benzer biçimde iskontolu değil. Şu an mevcut yükseliş eğiliminde bazı sektörler ön plana çıkmakla birlikte genel bir değerlendirme yaparsak sektörlerin geneline yayılmış bir trend söz mevzusu. Azca ya da oldukca birçok sektör yükselişe iştirak ediyor. Öteki taraftan rafinaj, havacılık, besin, içecek, kimya, müdafa ve telekomünikasyon sektörlerinde ayrışma görebiliriz. Bilhassa telekomünikasyon sektörü uygun fiyatlarda” değerlendirmesini yapıyor.

“ÖZELLİKLE BU SEVİYELERE DİKKAT EDİLMELİ”

Endekste hala yukarı yönlü potansiyel olmasına rağmen yılbaşından bu yana yüzde 150’den fazla yükselmiş bir endeksin söz mevzusu bulunduğunun da altını çizen Coşar, sözlerine şöyleki devam ediyor:

“Ek olarak borsa bünyesindeki firmalar önceki aylar kadar iskontolu değil. Bu açıdan daha davranışlarında ölçülü tarafa doğru konumlanmanın doğru bulunduğunu düşünüyorum. Portföylerde hisse ağırlığının ayarlanması, hisselerde seçicilik, primli hisselere dikkat etme ve çeşitlendirmenin oldukca mühim olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bilhassa oldukca primlenmiş hisselerde yeni maliyet yapmak riskli olabilir. Ya da borsaya yeni gelmiş ve elinde geçmişten kalma pozisyonu olmayan yeni yatırımcılar için bu seviyelere bilhassa dikkat edilmeli. Doğrusu borsa önceki aylar kadar avantajlı değil. Endeks için ihtimaller içinde öngörüm 5.000 puanın yukarısı. Ihtimaller içinde en yüksek ve en düşük seviyelerde 325 ve 225 dolar seviyeleri bu da ortalama olarak 4.200 ve 6.000 seviyelerine denk geliyor. Ihtimaller içinde düzeltmelerde 4.700- 4.400 ve 4.200 seviyeleri izlenmeli. Bu seviyelerin hacimli olarak aşağı kırılması görünümü bozabilir.”

Coşar Akbank, Aksa Akrilik Kimya, Aselsan, Brisa, Bim Birleşik Mağazalar, Coca-Cola İçecek, Çimsa, Ege Seramik, Ford Otomotiv, Dizin Bilgisayar, Kordsa, Koç Tüm ortaklık, Migros, Sabancı Tüm ortaklık, Şişe Cam, Türk Traktör, Yapı Kredi, Tüpraş, Logo Yazılım, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Turkcell, Anadolu Efes ve Tat Besin’nın hisse bazında ön çıktığını ve uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

“MAVİ GİYİM’DE HEDEF FİYATIMIZI YÜKSELTTİK”

Mavi Giyim, Ağustos-Ekim sürecini kapsayan 3Ç22 mali tablolarını deklare etti. Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, firmanın söz mevzusu dönemde beklentilerden daha yüksek net kar açıkladığını belirterek ” Mavi’nin 3Ç22 neticelerini, hisseye yönelik pozitif yönde duruşumuzu teyit eder özellikte buluyoruz ve önerimiz ‘AL’ yönünde” diyor.

Hissede beklenenden yüksek nakit üretimini sonuçların en mühim yanı olarak not ettiklerinin de altını çizerek “3Ç22 sonuçlarının ışığında model varsayımlarımızın üstünden geçtik ve çoklukla ana para maliyeti varsayımımızdaki değişim sonrası, hedef fiyatımızı 170 TL’ye yükselttik (önceki 117TL). Model Portföyümüzde yer edinen Mavi, model portföyümüze dahil edildiğinden beri nominal olarak yüzde 65 kıymet kazanmıştır ve endeksin yüzde 15 üstünde performans gösterdi. Gene de özgür nakit akışı verimi ortalama yüzde 20 ve ROE’si yüzde 60’ın üzerindeyken, 2023 tahminlerimize nazaran hâlen 3,0x KD/FAVÖK ve 5,6x F/K çarpanlarıyla işlem gören hisse için bizce bu seviyeler alım için uygundur” açıklamasını yapmış oldu.

“GÜÇLÜ NAKİT ÜRETİMİNE SAHİP”

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı Mavi Giyim’in Ağustos-Ekim sürecini kapsayan 3Ç22 mali tablolarında, 3,2 milyar TL ciro ve 752 milyon TL FAVÖK (yüzde 23.5 VAFÖK marjı) üstünden 448 milyon TL net kâr ile elde ettiğini ifade ederek “Mavi Giyim’in hem gelirleri hem de kârlılığı, bizimki de dahil olmak suretiyle piyasa beklentilerinin ortalama yüzde 7 üstünde geldi, sadece FAVÖK marjı beklentilerin birazcık altında kaldı. Bizlere nazaran sonuçların en öne çıkan yanı, firmanın kuvvetli nakit üretimi. Mavi Giyim, tek çeyrekte yüzde 21 özgür nakit akımı marjıyla tek 670 milyon TL SNA elde etti ve firmanın net nakit pozisyonu (kiralama yükümlülükleri hariç) 1.13 milyar TL’ye terfi etti” yorumunu yapmış oldu.

Toplam cironun ortalama yüzde 65’ini oluşturan firmanın yurtiçi perakende gelirlerinin, benzer mağaza satışlarında yakalanan yüzde 140’lık büyümeyle 3Ç22’de bundan önceki yıla nazaran yüzde 143 arttığının da altını çizen Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, şirket bilançosuna yönelik şu değerlendirmeyi yapmış oldu: “Firmanın yurtiçi gelirlerindeki iyileşmeyi bir tek enflasyona indirgemek zor, bundan dolayı bu çeyrekte toplam hacim de (satılan parça sayısı) yüzde 17 büyüdü. Öte taraftan, firmanın internasyonal operasyonları dolar cinsinden yüzde 8 artarken, göreli zayıflığa işaret eden bu artış, TL bazında yüzde 126 artışa karşılık geldi. Mavi’nin FAVÖK marjı, personel, kira ve nakliye hizmetleri benzer biçimde önceki çeyreklere nazaran artan işletme giderlerinin ve geçen yılki yüksek bazın etkisiyle 3Ç22’de senelik 2,0 puan düşüşle yüzde 23,5 oldu. Gene de kuvvetli ciro büyümesi ve karşılaştırılabilir brüt kar marjındaki 1,2 puanlık artış yardımıyla, firmanın operasyonel karlılığındaki gerileme sınırı olan kaldı. Marjlardaki baskıya karşın şirket, 3Ç22’de 670 milyon ve 9A22’de 1.3 milyar TL’lik kuvvetli özgür nakit yaratmayı başardı.”

Mavi Giyim yönetiminin yıl sonu beklentilerini koruduğunu da hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma yetkilileri, “Mavi yönetimi yüzde 24 (-+0,5 puan) FAVÖK marjı ile 2022/23’te yüzde 120 ciro büyümesi hedeflerini korudu. Buna nazaran, 4Ç22’de ortalama yüzde 100 gelişme (ilk dokuz ayda yüzde 130), yönetimin tüm yıl ciro hedefine erişmesi için kafi olacak. Öte taraftan CEO Yavuz, öngörülerini ihtiyatlı bir yaklaşımla yaptıklarını belirtti ve beklenti üstü performans ihtimalini göz ardı etmedi. Mavi’nin yurtiçi perakende satışları Kasım’da yüzde 143 ve Aralık ilk hafta yüzde 120 artmış durumda” dedi.

“KONJONKTÜR KAYNAKLI BEKLENTİLERİN DESTEKLEDİĞİ HİSSELER”

Mevcut koşullarda besin enflasyonu besin ve içecek, enerji tutarları enerji, rafinaj marjları rafinaj, ziyaretçi sayısındaki artışlar havacılık sektörünü desteklerken ürün marjlarının ise demir çelik sektörünü negatif etkilediğini hatırlatan Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü Arda Coşar; dolayısıyla konjonktür kaynaklı beklentilerin desteklediği sektörlere paralel hisse seçimine vurgu yapıyor. İçinde bulunduğumuz dönemde ise yatırımcılara hisse seçiminde şu önerilerde bulunuyor;

*Bilhassa bu seviyelerde bir tek yükseliş trendine nazaran hareket edilmemeli.

*Ihtimaller içinde gerilemelerde iskontolu fiyatlardan maliyet yapabilmek için portföyün tamamı hisse senedine ayrılmamalı.

*Hisse bazında seçim yapılarak çeşitlendirmeye ağırlık verilmeli.

*Primli ya da popüler hisse senetlerine karşı oldukca dikkatli olunmalı.

*Ciro ve kar beklentisi pozitif hisseler seçilmeli.

*Ciro ya da kar marjında artış iyidir. Sadece olağan dışı kar rakamı var mı, kar artışı nerden kaynaklanıyor incelenmeli.

*Pazar oranı hakimiyeti yüksek olan, enflasyona uygun fiyatlama yapabilen firmalar tercih edilmeli.

“COCA COLA İÇECEK HİSSELERİNDE ENDEKS ÜZERİNDE GETİRİ ÖNGÖRÜYORUZ”

Arda COŞAR / Ahlatcı Yatırım Gömü Müdürü

COCA COLA İÇECEK: Firmanın satış gelirleri 2022- 3. çeyrekte geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 156 büyüyerek 17.4 milyar TL, FAVÖK yüzde 131 gelişme ile 3,8 milyar TL, net kar ise yüzde 98,6 gelişme ile 1.8 milyar TL olarak açıklandı. Dokuz aylık kümüle bakıldığında ise firmanın net karı geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 80,5 yükselerek 3,7 milyar TL’ye ulaştı. İlk dokuz aylık dönemde firmanın etkinlik gösterdiği içecek kategorilerinde hacimsel olarak çift haneli gelişme, yurt dışı operasyonlardan sağlanan gelir artışı ve yurt içinde enflasyona uyumlu fiyatlamanın sağlamış olduğu gelir artışı söz mevzusu. Şirket yurtiçinin yanı sıra başta Pakistan, Kazakistan, Özbekistan olmak suretiyle Orta Asya ülkeleri ile Ortadoğu vatanlarında birçok markanın şişeleyici ve dağıtıcısı konumunda. Bu pazarlarda ki genç nüfus, ekonomik gelişme, tüketici eğilimindeki potansiyel değişikliler, gene bu bölgelerde yeni pazarlara girilmesi ve yeni yapınak yatırımları ile gelecek dönem büyümeye devam etmesi planlanıyor. Zira geçmiş yıllara bakıldığında firmanın senelere yayılan bir gelişme gerçekleştirdiği dikkat çekiyor. 430 milyon tüketiciye ulaşabildiği çeşitlendirilmiş pazar yapısı ve defansif bir sektör olan içecek sektörü yardımıyla de yurt içi makro risklere karşı nispeten korunaklı. Ek olarak yüksek enflasyon yardımıyla besin ve içecek sektörünün cirolarının gelecek dönemde de kuvvetli şekilde artabileceğini düşünüyoruz. Sadece hammadde maliyetlerinde ihtimaller içinde yükselişlerin firmanın kar marjını baskılayabileceğini eklemek gerekir. Hisse portföylere eklemek ya da ağırlık çoğaltmak suretiyle takip edilebilir. Coca Cola İçecek hisselerinde endeks üstünde getiri öngörüyoruz.

ANADOLU EFES: Firmanın satışları 2022- 3. çeyrekte hacimsel olarak yüzde 1.2, dokuz aylık kümüle bakıldığında ise geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 8.7 arttı. Bira grubu satışlarında sınırı olan bir azalma olmakla birlikte öteki içecek ürünlerindeki satış miktarının artması ile toplam satışlar hacim bazında yükselmiş. Satış gelirleri 2022- 3. çeyrekte geçen yıl aynı döneme yüzde 152 artarak 29 milyar 767 milyon TL, net karı ise yüzde 274 artarak 2 milyar 81 milyon TL ile piyasa beklentileri üstünde gerçekleşti. Dokuz aylık kümüle değerlendirildiğinde satışları geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 140.3 artarak 68 milyar 72 milyon TL’ye, net karında yüzde 166.5 artarak 3.375 milyon TL’ye ulaşmış olduğu görülüyor. Firmanın gelişme sayıları da enflasyonun üstünde. Başta Türkiye ve Rusya olmak suretiyle küresel bazda birçok ülkede üretim ve dağıtım işlemi yapılıyor. Geniş bir coğrafi çeşitlendirilmiş pazarda faaliyetleri söz mevzusu. Toplam satışlarının üçte biri de yurt içinde yapılıyor. Ek olarak öteki sektörlere nazaran daha defansif bir iş koluna haiz. 2022 içinde ciro ve kar artışının yanı sıra satışlarındaki hacimsel yükseliş pozitif yönde. Yüzde 50 iştiraki olan Coca Cola İçecekte’de pozitif yönde sonuçlar söz mevzusu. Öteki taraftan firmanın fiyatı ve çarpanları da makul seviyelerde işlem görüyor. Hisse portföylere eklemek ya da ağırlık çoğaltmak suretiyle takip edilebilir. Anadolu Efes hisselerinde endeks üstünde getiri öngörüyoruz.

TAT GIDA: Firmanın satışları 2022- 3. çeyrekte geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 167 artışla 749 milyon TL’ye, FAVÖK yüzde 281 artış ile 117 milyon TL’ye, net kar ise yüzde 67 artış ile 49 milyon TL’ye ulaştı. Dokuz aylık kümüle bakıldığında satışlar geçen yıl aynı döneme nazaran yüzde 141 artarak 1 milyar 768 milyon TL, net kar yüzde 24 artışla 228 milyon TL olarak gerçekleşti. Net kar rakamındaki sınırı olan artışta finansal giderlerin etkili olduğu dikkat çekiyor. Öteki taraftan faaliyetler hacimsel olarak incelendiğinde firmanın üretim hacmi 2021 senesinde tamamlanan kapasite artırımı yatırımı ile beraber 2022 ilk dokuz ayda yüzde 11 artışla 127 bin ton oldu. 2022 hasat sezonunda 543 bin ton domates işlenmiş olup geçen seneye nazaran yüzde 8 artış göstermiş ve yurtiçi domates işleme pazarından da yüzde 23 hisse almış. Satışların kırılımına bakıldığında 2022 ilk dokuz ayda yüzde 33’ü ihracattan gelmiş olup 2021 yılı aynı dönemde bu oranın yüzde 26 olduğu görülüyor. İhracat aynı dönemde 37 milyon dolar ile dolar bazında yüzde 54 yükselişe karşılık geliyor. İhracat tarafında uzun dönemde gelişme potansiyeli bulunduğunu düşünüyoruz. Besin fiyatlarının seyrinin de besin şirketlerinin ciro ve karlarını artıracağını öngörüyoruz. Tat Besin hisseleri portföylere eklemek ya da ağırlık çoğaltmak suretiyle değerlendirilebilir.

KONTROLMATİK’TEN ABD’YE 279 MİLYON DOLARLIK FABRİKA YATIRIMI

Teknoloji ve mühendislik şirketi Kontrolmatik Teknoloji, ABD’nın Cenup Carolina eyaletinde 279 milyon dolarlık lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikası yatırımı meydana getirecek.

Toplam 320 bin metrekarelik arazi üstüne kurulacak ve ‘Pomega Energy Storage Technologies Inc.’ adıyla hizmet verecek olan senelik 3 GWh kapasiteli yapınak, Lityum-Demir-Fosfat teknolojisiyle pil hücreleri üretmenin yanı sıra değişik alanlarda kullanılması için enerji depolama modül ve sistemleri de üretecek.

Halen ‘Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’ şirketiyle Ankara Polatlı’ya Türkiye’nin ilk {özel sektör} lityum-iyon pil hücresi ve enerji depolama sistemleri fabrikasını inşa eden Kontrolmatik Teknoloji, bu alandaki ikinci yatırımını ABD’da gerçekleştiriyor.

Bu yatırım için Cenup Carolina eyaletinin sağlamış olduğu toplam 127 milyon dolarlık teşvik paketinin de ilgili yönetimlerce onaylandığı deklare etti. Pakette 320 bin metrekarelik toplam arazinin 160 bin metrekarelik kısmının eyalet yönetimince bedelsiz tahsis edilmesi, personel istihdamına yönelik destek sunar, eyalet gelir vergisi, emlak ve satış vergisi muafiyetleri ile altyapıda kullanılmak suretiyle nakit bağışlama desteğinin yanı sıra yapınak faaliyette olduğu müddetçe sunulacak hammadde ve elektrik alım desteklerinin yer almış olduğu açıklandı.

Kontrolmatik Teknoloji’nin yüzde 100 iştiraki olan ve ABD’de kurulu Kontrolmatik Technologies şirketinin CEO’su Bahadır Yetki, South Carolina eyaletinin dünyanın ileri gelen teknoloji ve üretim şirketlerini yatırıma çekebilmek için ciddi destek sunar sağladığını belirterek “Pomega Energy Storage Incorporation’ın da BMW, Boeing, Continental, Mercedes-Benz, Samsung benzer biçimde dünya devleriyle aynı bölgede ABD pazarına giriş meydana getirecek. Ortalama 320 bin metrekarelik bir arazi üstünde ilk etapta 50 bin metrekare kapalı alan ile inşa edilecek fabrikamızın 2024 yılının ikinci yarısında üretime başlamasını hedefliyoruz. Gelişen teknolojilere ayak uydurmak ve daha önemlisi yeni teknolojileri üretebilmek amacıyla Türkiye’de bulunan Ar-Ge Merkezimizi de sürece katarak ABD’nin ileri gelen üniversiteleri ile beraber Ar-GE faaliyetleri yürüteceğiz” dedi.

Polatlı’daki Lityum-İyon Pil Hücresi ve Enerji Depolama Sistemleri Fabrikası’nın ise 2023’te üretime başlayacağını ifade eden Bahadır Yetki, “Kontrolmatik Teknoloji grup şirketlerinden kabul edilen Pomega Enerji Depolama Teknolojileri’nin, dünya genelinde kanıtlanmış ‘Lityum-Demir-Fosfat’ teknolojisiyle pil hücresi ve enerji depolama sistemleri üretimi yapacağı depolama fabrikasının ilk fazının Nisan 2023’te 500 MWh/yıl kapasite ile faaliyete geçmesini planlıyoruz. Ankara Polatlı Organize Endüstri Bölgesi’nde inşa edilen ve üç etapta toplam 2.250 MWh kapasiteye ulaşacak tesis, Türkiye’nin ilk {özel sektör} sermayeli lityum-iyon pil hücresi fabrikası olma özelliği taşıyor. İlk fazının devreye alınmasıyla 250, öteki fazların devreye alınmasıyla da toplam 600 kişilik ek istihdam sağlayacak olan fabrikamız, “sıfır-atık” prensibiyle inşa ediliyor” bilgisini verdi.

AHLATCI DOĞAL GAZ DAĞITIM ENERJİ VE YATIRIM A.Ş. HALKA AÇILDI

Ahlatcı Tüm ortaklık bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ahlatcı Organik Gaz Dağıtım Enerji ve Yatırım A.Ş. hisselerini halka arz etti. Ana para Piyasası Kurulu’nun onayını alan Ahlatcı Organik Gaz’ın halka arzı Ahlatcı Yatırım, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası ve Vakıf Yatırım eş liderliğinde gerçekleştirildi. Hisse başına fiyatın 66 TL olarak belirlenen halka arz, geçen hafta (14-15-16 Aralık) yapılmış oldu. Halka arz sonrası Ahlatcı Organik Gaz’ın 168 milyon 500 bin TL olan mevcut sermayesi, 39 milyon 500 bin TL’lik ana para artırımı ile 208 milyon liraya çıkarıldı. Mevcut ortak hisse satışı ise 13 milyon 250 bin TL olarak açıklandı.

Sermayesinin tamamı Ahlatcı Tüm ortaklık’e ilişik olan Ahlatcı Organik Gaz, Enerya Enerji A.Ş. aracılığı ile Denizli, Aydın, Antalya, Erzincan, Konya, Ereğli, Niğde, Nevşehir, Karaman ve Aksaray olmak suretiyle toplam 10 bölgede Türkiye’de 1 milyon 800 bini aşkın abonesine naturel gazı ulaştırıyor. İç Anadolu’dan Ege’ye, Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e uzanan toplamda 15 bin km’nin üstündeki şebeke uzunluğuyla Türkiye nüfusunun yüzde 10’una hizmet veren Ahlatcı Organik Gaz, kısa zamanda dağıtım bölgelerindeki her haneyi doğalgaz ile buluşturmayı hedefliyor.

Halka arz ile sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamayı, tanınırlık ve bilinirliğini pekiştirmeyi ve kurumsal kimliğini daha da güçlendirmeyi planladığını açıklayan şirket yetkilileri, “Halka arzdan elde edeceğimiz gelir ile etkinlik alanımızı güçlendirmeyi öngörüyoruz. Ana para artırımı ile elde edeceğimiz halka arz gelirinin mühim bir kısmını direkt bağlı ortaklığımız yada iştirakimiz olarak bünyemize dahil edebilecek satın almalarda ve enerji sektöründeki öteki yatırımlar ile finansal sektörde etkinlik gösteren şirket alımları için kullanmayı hedefliyoruz. Elde edilecek halka arz gelirinin kalan kısmı ile de direkt ve dolaylı bağlı ortaklıkların gaz dağıtım faaliyetleri çerçevesinde planladığımız yenileme ve genişleme alt yapı yatırımları finansmanında kullanacağız” açıklamasını yapmış oldu.

TERA YATIRIM DA BORSADA

Geçen hafta (15-16 Aralık) tarihlerinde talep biriktirerek halka oluşturulan Tera Yatırım hisselerinin bu hafta borsada işlem görmeye başlaması planlanıyor.

Tera Yatırım’ın halka arzı için; Ana para Piyasası Kurulu’na (SPK) meydana getirilen müracaat 9 Aralık 2022 tarihinde onaylanmıştı. Tera Yatırım’ın ortaklık lideri olarak üstlendiği halka arzda, firmanın ödenmiş sermayesi 37 milyon 500 bin TL’den 52 milyon 500 bin TL’ye artırıldı. Halka arz işlemi sonrası firmanın halka açıklık oranı yüzde 28.57’ye denk gelecek. Toplanan kati talebin satışa sunulan hisse miktarından fazla olması halinde, ortaklar ek satış yapabilecek. Ek satışın gerçekleşmesi halinde ise halka açıklık oranı yüzde 31.43’e çıkacak.

Hisse başına 10 TL kıymet ile meydana getirilen halka arz işlemi Tera Yatırım liderliğinde kurulan ortaklık ile durağan(durgun) fiyatla talep toplama ve en iyi çaba aracılığı yöntemi ile gerçekleştirildi. Halka arzda satışa sunulacak payların yüzde 25’i bireysel yatırımcılara (en fazla 10 bin tane nominal paya kadar), yüzde 15’i yüksek başvurulu yatırımcılara (minimum 10 bin 1 tane ve üstü nominal hisse), yüzde 35’i yurtiçi kurumsal yatırımcılara, yüzde 25’i ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara tahsis edildi.

Halka arzla firmanın öz kaynak yapısını daha da güçlendireceklerini belirten Tera Yatırım yetkilileri, “İşlem hacmimizi artırarak pazar payımızı yükseltmeyi ve rekabette ön plana çıkmayı hedefliyoruz. Uzun solukta ise Türkiye’nin en iyi ve en oldukca tercih edilen aracı kurumlarından biri olmayı planlıyoruz.” dedi.

Bilinmiş olduğu benzer biçimde şirket yatırım piyasasında hisse, vadeli işlemler, borçlanma araçları piyasalarında aracılık hizmetleri veriyor.

BİRİKİM VARLIK HİSSELERİNE 22 KAT TALEP GELDİ

Talep toplama sürecini tamamlayan Birikim Varlık Yönetim’in halka arzı tamamlandı. Birikim Varlık Yönetim hisseleri ise geçen hafta (15 Aralık 2022) 14,2 TL fiyattan Borsa İstanbul Ana Pazar’da BRKVY koduyla işlem görmeye başladı.

Halka arz büyüklüğünün ise toplam 22 katına ulaşmış olduğu açıklandı. Şirket, 3 milyar 702 milyon 425 bin 739 TL’lik talep ile Borsa İstanbul’a geldi. Halk Yatırım Menkul Değerler A.Ş’nin ortaklık liderliğinde 8-9 Aralık 2022 tarihlerinde hisse başına 14,20 TL fiyattan talep toplayan firmanın halka açıklık oranı yüzde 21.43 ve halka arz büyüklüğü ise 170 milyon 400 bin TL oldu. Halka arzda; yurtiçi bireysel yatırımcılara nihai karşılık tutarının ortalama 17,34 katı; yurtiçi kurumsal yatırımcılara ortalama 33,59 katı; yurtdışı kurumsal yatırımcılara ise ortalama 2,43 katı talep geldiği açıklandı.

Halka arzda yurtiçi bireysel yatırımcılara satılan 6 milyon tane paya rağmen 17,34 kat talep geldiği; yurtiçi bireysel yatırımcıların halka arzın yüzde 50’sini almış olduğu kaydedildi.

Altınbaş Yatırım Tüm ortaklık ve Birikim Varlık Yönetim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İnan Altınbaş, “Şirketimizin halka arz süreci yoğun bir katılımla gerçekleşti. Halka arzda 22 katı kadar talep toplandı. Yatırımcılarımıza ve tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim. Yarınların ülkemiz ekonomisi için oldukca daha kuvvetli olacağına inancımız tamdır. Bundan sonraki süreçte yatırımcılarımızla beraber daha büyük bir Birikim Varlık yaratarak yolumuza güvenli adımlarla devam edeceğiz” dedi.

EUROPOWER GÜNEŞ PANELİ DE ÜRETECEK

Girişim Elektrik grubu, güneş enerjisi santrali yatırımlarına hız verirken, yerli güneş paneli üretimine de başlayacağını deklare etti. Girişim Elektrik ve bağlı ortaklığı Europower Enerji, güneş enerjisi alanında, dünyada tek bir grup içinde ana ürünlerin tümünü üreten tek bir şirket konumuna gelmeyi hedefliyor.

Girişim Elektrik ve Europower Yönetim Kurulu Başkanı Behiç Harmanlı, yapacakları yatırımla, üretilmeyen tek kalem olan invertörü hem büyük yatırımlara uygun hem de meskenler ve ufak işyerleri için üretir hale geleceklerini bildirdi.

“Sun Junior” adıyla hibrit ve on-grid invertör sistemleri üreteceklerini bildiren Harmanlı, şu detayları verdi: “Bu ürünler kısa sürede her evin, her işyerinin kullanımı ihtiyaç duyulan ve enerji harcamalarını sıfırlayabilecek yegâne bir ürün haline gelecek. 2023’ün ilk yarısında kullanılmaya başlanabilecek Sun Junior internasyonal düzeyde ticari ürün haline geldi, oldukca ciddi taleple karşılaştı. 2023’te 3-50kW içinde çeşitleri bulunan Sun Junior anlaşmalar yada bayilik sistemi kuracak. Yeni yönetmeliklere nazaran her yeni meydana getirilen bina yatırımında ihtiyacın yüzde 5’i kadar yenilenebilir enerji şartı ve 50 kw’a kadar da vergi muafiyeti bu vakaları daha da hızlandıracak. Oldukça yüksek talep görecek. Dünyanın her yerinde gereksinim duyulan bir ürün olacak; buzdolabı, çamaşır makinesi benzer biçimde…”

Girişim Elektrik ve bağlı ortaklığı Europower Enerji ortaklığı ile Ankara’da güneş paneli fabrikası kurulacağınıda belirterek “Enerji bedellerinde süratli yükseliş ile Türkiye ve dünyada artan talep üstüne bu yatırım kararını aldık. Başlangıçta senelik 750 MW üretim kapasitesi ile devreye alınacak fabrikanın kurulumu, kapasitenin istenildiğinde bin MW’a çıkarılabilmesine olanak sağlayacak şekilde yapılacak. Fabrikada seri üretime en geç 2023’in ilk çeyreği itibarıyla başlamayı planlıyoruz” dedi.

Başta Avrupa olmak suretiyle elektriğin oldukca pahalı olduğu ülkeler ile Irak, Libya, Suriye benzer biçimde azca üretildiği yerlerde talebin yüksek bulunduğunu da hatırlatan Harmanlı, “Depolama ile ilgili hem ev tipi konut tipi batarya sistemleri, görünüşü güzel duyu ev aksesuarı benzer biçimde batarya sistemleri ve sanayi sistemlerinin depolanması için lüzumlu olan büyük depolama sistemleri için çalışmalarımız devam ediyor. Büyük invertörler ikinci çeyrekte yerli malı belgeli olarak sunulacak” bilgisini verdi.

Harmanlı, bu ürünü kamu ihalelerinden “yerli malı” belgeli olarak sunacaklarını, çatılar için planlanan endüstriyel çatılar 110-125 kW, araziler için ise 250-350 kW gücünde invertörleri de internasyonal bir firmayla iş birliği yaparak geliştirmek istediklerini bildirdi.

Harmanlı’nın verdiği bilgiye nazaran, vasıta şarj istasyonları da Girişim Elektrik grubunun ajandasında. Şirket, bu kapsamda 2020 senesinde bir Ar-Ge emek harcaması olarak geliştirdiği ürünleri 2023 itibarı ile seri imalata almayı ve ticarileştirmeyi hedeflediğini de deklare etti.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

SASA POLYESTER: Şirket kayıtlı ana para tavanının 3 milyar TL’den 15 milyar TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya müracaat yapıldığını deklare etti.

ALFA SOLAR ENERJİ SANAYİ: Şirket ile Anka Solar Elektrik Enerji Danışmanlık içinde güneş paneli satışına ilişkin 7,9 milyon dolarlık sipariş alındığını deklare etti.

MENDERES TEKSTİL: 19,2 MW kurulu gücü olan Aliağa RES için 2023 yılı kapsamında YEKDEM başvurusunda bulunulmadığı, 2,5 MW kurulu gücü olan Akça RES, 19,4 MW kurulu gücü olan Baklacı JES ve 4 MW kurulu gücü olan Tosunlar 1 JES için 2023 yılı kapsamında YEKDEM başvurusu yapıldığını deklare etti.

OTTO HOLDİNG: Otto Entertainment Yapım Yatırım tarafınca 378 tane Yeşilçam filminin 10 senelik gösterim haklarının 24,3 milyon TL’ye 2020 ve 2022 yılı yapımlı iki filmin de sınırsız gösterim haklarının 10,4 milyon TL’ye alındığını deklare etti.

TURKCELL: Firmanın yüzde100 bağlı ortaklığı olan Beltel Telekomünikasyon tarafınca, CJSC Belarusian Telecommunications Network’ün Belarus’a ilişik yüzde 20 payının 1,2 milyon dolara alınması kapsamındaki işlemlerin tamamlandığı açıklandı.

ESCAR FİLO KİRALAMA: Mint Elektrikli Vasıta Teknolojileri’nin yüzde 100 bağlı ortaklığı olarak 10 milyon TL sermayeli Teknovus Şarj Teknolojileri unvanlı firmanın kurum işlemlerinin tamamlandığı açıklandı.

GARANTİ BBVA: 516,2 milyon TL olan gecikmiş alacakların, 142,8 milyon TL’ye GLCVY’ye, 174,4 milyon TL olan gecikmiş alacakların 21,2 milyon TL’ye Dünya Varlık Yönetimi’ne satılmış olduğu açıklandı.

KOZA ALTIN İŞLETMELERİ: Şirket kayıtlı ana para tavanın 500 milyon TL’den 5 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildiğini deklare etti.

RUBENİS TEKSTİL SANAYİ: Ataköy Prestij Konakları projesinde iki tane daire satışının gerçekleştirildiği, satışlardan elde edilmiş 31,7 milyon TL’nin eğitim edilmiş olduğu, toplamda satılan 14 tane daireden 279,1 milyon TL kazanç elde edilmiş olduğu, halka arzda taahhüt edilen 2022 yılsonu konut satış gelirinin geçilmiş olduğu açıklandı.

THY: Polonya’nın Katoviçe şehrine tarifeli sefer başlatılmasına karar verildiğini deklare etti.

ARÇELİK: Arçelik, Rusya, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Özbekistan, Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Belarus ve Moğolistan’da etkinlik gösteren Indesit International JSC ve Whirlpool RUS LLC’yi satın aldığını duyurmuştu. Buna nazaran 31.08.2022 tarihindeki kapanış mali tablolarının arkasından, satın alma fiyatının üst sınırı 261,4 milyon euro olarak belirlendi. Satın alınan şirketlerin Lipetsk’de soğutucu ile çamaşır makinası üretimi meydana getirilen toplamda 2,8 milyon tane kapasiteli üretim tesisleri ve ortalama 2 bin 500 çalışanı bulunuyor.

FONET BİLGİ TEKNOLOJİLERİ: Fonet ile Şanlıurfa İl Sıhhat Müdürlüğü içinde 36 ay süreli sıhhat data yönetim sistemi alım sözleşmesi imzalandı. 61,9 milyon TL tutarındaki sözleşme büyüklüğü, firmanın 2022/9A kazancının ortalama yüzde 70’ine karşılık geliyor. Fonet ek olarak GATA’nın açmış olduğu ihalede 13,2 milyon TL tutarla en iyi teklifi verdiğini ve ihaleyi kazandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022/9A kazancının ortalama yüzde 15’ine karşılık geliyor.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europowe’ın 98,7 milyon TL bedelle TEİAŞ tarafınca oluşturulan ihalede en iyi teklifi verdiğini bildirdi. Öte taraftan Girişim Elektrik’in yüzde 70 bağlı ortaklığı olan Europower Enerji’nin Toroslar Elektrik’in açmış olduğu ihalede de 1,09 milyon dolar ile en iyi teklifi verdiği açıklandı. Şirket sermayesinin de 115 milyon TL’den yüzde 300 oranında bedelsiz olarak 345 milyon TL artışla 460 milyon TL’ye yükseltilmesi kapsamında SPK’ya başvurduğunu bildirdi. Girişim Elektrik Başkent Elektrik Dağıtım tarafınca meydana gelen Havalı Hücre Köşk Standart Alımı temalı ihaleye de girerek 11,0 milyon dolar bedelle en avantajlı teklifi verdiğini deklare etti.

GÜLER YATIRIM HOLDİNG: Güler Yatırım Tüm ortaklık bağlı ortaklığı olan A1 Capital’in halka arzına ilişkin olarak hazırlık yaptığını ve SPK’ya müracaat yapacağı bildirildi.

ORGE ENERJİ ELEKTRİK: Orge Elektrik, daha ilkin sözleşme görüşmelerine başlanan Bakırköy-Kirazlı metro hattı için 1,9 milyon euro + KDV tutarında sözleşmenin imzalandığını bildirdi. İşin 180 günde tamamlanması planlanıyor.

RAL YATIRIM HOLDİNG: Ral Yatırım Bağlı ortaklığı Ral Enerji, iki ayrı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplam 100 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES), bu santrallere bütünleşik 100 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi oluşturmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na ön lisans başvurusu yaptığını bildirdi. Bu başvurunun yatırım tutarı ortalama 150 milyon dolar olarak öngörülüyor. Firmanın toplam 12 ayrı daha Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 468 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES), 20 MW Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 488 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi oluşturmak için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na önlisans başvurusunda bulunmuş olduğu açıklandı. Toplamda 725 milyon dolar tutarında yatırım yapılması öngörülüyor. Ek olarak Ral Yatırım Tüm ortaklık bağlı ortaklığı olan Ral Enerji’nin 20 milyon TL’lik sermayesinin 50 milyon TL’ye artırılmasına karar verildi. Ral Yatırım Tüm ortaklık Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliği kapsamında 6 ayrı daha Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için toplamda 234 MW gücünde Rüzgar Enerjisi Üretim Santrali (RES), 20 MW Güneş Enerjisi Üretim Santrali (GES) ve bu santrallere bütünleşik 254 MWsaat kapasiteli bataryalı elektrik depolama tesisi oluşturmak için de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na önlisans başvurusunda bulunulduğunu bildirdi.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta’nın Ocak-Kasım süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 139 artışla 4,4 milyar TL’ye terfi etti.

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro/TL kuru güncellemesi sektördeki tedarik sorunları sebebiyle öne çekildi. Buna nazaran kur yüzde 36.8 artırıldı.

ÖZAK GYO: Resmi Gazete’de otel, dinlence köyü vb. dinlence yerlerindeki hizmetler için Ocak 2023’ten itibaren uygulanmak suretiyle yüzde 2 konaklama vergisi açıklandı. Bu vergi Nisan 2020’de yürürlüğe girecekti sadece pandemi sebebiyle ertelenmişti. AKSİGORTA: Aksigorta’nın Ocak-Kasım süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 95 artışla 11,2 milyar TL’ye terfi etti.

FRİGO-PAK: Frigo-Temiz bir müşterisiyle 2,4 milyon euro tutarında sözleşme imzaladı. Meblağ firmanın 2022/9A kazancının ortalama yüzde 16’sına karşılık geliyor. Teslimatın 2023 senesinde gerçekleşmesi planlanıyor.

KUYAŞ YATIRIM: Kuyaş Yatırım, maden arama faaliyetleri çerçevesinde Mersin’de yer edinen sahasında kıymetli metal gruplarından buluntular yer aldığını bildirdi.

GEDİK YATIRIM MENKUL DEĞERLER: Gedik Yatırım sermayesi geçen hafta 327,6 milyon TL’den yüzde 54,15 oranında bedelli olarak 177,4 milyon TL artışla 505 milyon TL’ye yükseltildi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta’nın Ocak-Kasım süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine nazaran yüzde 111 artışla 20,2 milyar TL’ye terfi etti.

PLATFORM TURİZM TAŞIMACILIK: Platform Gezim Taşımacılık Besin İnşaat Temizlik Hizmetleri Endüstri ve Tecim A.Ş. payları geçen hafta 9,1 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

BİM: BİM, geçen hafta hisse başına brüt 1,5 TL temettü ödedi. Düzeltilmiş hisse fiyatı 131,4TL. Temettü verimi yüzde 1.1 oldu.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )