Zaman yetersizliği, geç uyanma, iştahsızlık, bitkinlik şeklinde sebeplerle kahvaltı öğünü es geçirilebilmektedir. Fakat uzun süre aç kalan metabolizmanın harekete geçmeye başlaması için uyandıktan sonrasında ortalama bir saat içinde kahvaltı edilmesi gerekmektedir.
Gece süresince da vücut çalışmaya devam etmiş olduğu için son öğünde tüketilen besinlerin enerjisi kullanılmaktadır. Sabah uyanıldığında da kahvaltı edilmediği takdirde beyin gereksinim duyan enerjiyi karşılayamadığı için odaklanamama, bitkinlik, baş ağrısı şeklinde problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple güne kahvaltı ile başlanması fazlaca önemlidir.
Fakat edilen bu kahvaltının içinde ne olduğu de büyük ehemmiyet arz etmektedir. Poğaça, açma şeklinde boş kalori kaynakları yerine vücudumuzun gereksinim duyan tüm gıda gruplarından varlıklı kafi ve dengeli bir kahvaltı yapılması tokluk süremizi uzatarak boş atıştırmalar yapmanın önüne geçecek ve güne daha dinç ve zinde başlamamızı elde edecektir.
Karbonhidrat, protein, yağ şeklinde tüm gıda grupları ile zenginleştirilmiş bir kahvaltı öğünü ile kan şekeri seviyeleri dengeli bir halde seyretmektedir. Buna ek olarak güne kahvaltı ile başlamış olan kişilerde konsantrasyon eksikliği daha azca görülmektedir.
Kafi ve dengeli bir halde yapılmış kahvaltı ile bir sonraki öğüne aşırı aç gidilmesi engellenecek bu sayede gereksiz gıda tüketiminin önüne geçilerek porsiyon kontrolü sağlanmış olacaktır.
Akşam öğününde ya da akşam yemeği sonrası tüketilen fazla kalorili yada yağlı besinler uyandığımızda açlık hissinin yaşanmasında gecikmeye sebebiyet verebileceği için akşam öğünlerinin kafi ve dengeli olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Peki Kahvaltıda Ne Yenmeli?
Vaktimiz var ise; yumurta, peynir, sebze söğüş, zeytin, tam buğday ekmeği şeklinde tüm gıda gruplarından varlıklı, renkli bir kahvaltı tabağı hazırlanması hem tokluk süremizi uzatacak hem de ihtiyacımız olan gıda gruplarının karşılanmasını elde edecektir.
İşe ya da okula yetişilmesi gerektiğinde; beyaz peynirli tost ya da beyaz peynirli, sebzeli bir sandviç ile güne başlanması da bizim için kafi olacaktır.
Klasik bir kahvaltı sevmiyorum diyenler ise 1 porsiyon meyve ve süt ile hazırlanmış bir yulaf lapası ya da granola ve yoğurt ikilisi ile de güne ergonomik bir başlangıç yapabilirler.