Başvuruları 18-26 Temmuz 2018 tarihleri arasında yapılan YDS Sonbahar Dönemi Sınavı 9 Eylül 2018 tarihinde saat 10:15’te yapıldı ve adaylara 3 saat (180 dakika) süre verildi. Sınavın yapıldığı diller için sınavda sözcük bilgisi, dil bilgisi, çeviri ve okuduğunu anlama soruları bulundu. Diğer dillerde sınav yabancı dilden Türkçeye ve Türkçeden yabancı dile çeviri şeklinde yapıldı. Türkçeye ve yabancı dile çevirilerde her biri için yaklaşık 200 sözcükten oluşan metinlerden yararlanıldı. 2018 YDS Sonbahar Dönemi Sınavı’ndan çıkan adaylar soru ve cevapların yayınlanmasını bekliyor
Kamu personelinin dil seviyesinin tespiti için yapılan YDS (2018-YDS sonbahar dönemi) için başvuran adayların sınav giriş belgeleri sınavdan birkaç gün önce erişime açılmıştı. ÖSYM’nin internet sitesinde yer alan duyuruya göre, YDS’ye başvuran adayların sınava girecekleri bina ve salonlara atanma işlemleri tamamlandı. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren “sınava giriş belgesi”ni, T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle “https://ais.osym.gov.tr” internet adresinden edindiler.
YDS Sonbahar Dönemi sınavında çoktan seçmeli sorulardan oluşan testler uygulandı. Sınav kitapçığının cevap alanları, ÖSYM’de optik okuyucu ile okunacak ve bilgisayar ortamında değerlendirildi. Sınavın değerlendirmesi sırasında yalnız doğru cevaplar dikkate alındı, yanlış cevaplar dikkate alınmadı.
Almanca, Arapça, Bulgarca, Farsça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Yunancadan yapılan 2018 YDS Sonbahar Dönemi Sınavında çoktan seçmeli 80 sorudan oluşan testler kullanıldı.
Yabancı dil koşulunun sağlanması için YDS’den doçent adaylarının 100 üzerinden en az 65, doktora ve sanatta yeterlik çalışmasına başvuracak adayların 100 üzerinden en az 55 puan almaları gerekmektedir.
DEĞERLENDİRME
Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak.
Adayların doğru cevap sayıları toplanarak 100 üzerinden YDS puanları hesaplanacak.
Test hazırlanmayan dillerde çeviriler ÖSYM’de kurulacak olan jüriler tarafından değerlendirilecek. Bu değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılacak.
Yabancı dil seviyesi tüm adaylar için geçerli olmak üzere 100 tam puan üzerinden,
90 – 100 arasındaki puanlar (A) seviyesi,
80 – 89 arasındaki puanlar (B) seviyesi,
70 – 79 arasındaki puanlar (C) seviyesi,
60 – 69 arasındaki puanlar (D) seviyesi,
50 – 59 arasındaki puanlar (E) seviyesi olarak kabul edilir. Bu seviyelerden hangilerine ne miktarda tazminat ödeneceği ilgili mevzuata göre tespit edilecektir.