NASA’nın uydu verilerini inceleyen Warwick Üniversitesi’nden uzmanlar, 85 yeni dış gezegen buldu.
17000 km’den 560000 km’ye kadar çapa haiz olan gezegenler, bu boyutlarıyla Dünya’dan fazlaca daha büyükler. Bununla beraber bulunan yeni gezegenler, ana yıldızlarına nazaran “yaşanabilir bölge” adında olan, uygun sıcaklıktaki alanda içeriyor.
Bununla beraber bugüne dek 5000 kadar dış gezegen ortaya çıkarıldı. Sadece hangilerinde dünya dışı yaşamı barındırdığıyla ilgili bir ipucuna rastlanmadı.
Yeni emek harcama, Warwick Üniversitesi Astronomi ve Astrofizik bölümünden doktora talebesi Faith Hawthorn tarafınca gerçekleştirildi. Hawthorn açıklamasında şu şekilde diyor: “Bulunan dış gezegenlerin hepsi 85 değişik yıldız sistemine ilişik. Doğrusu her bir yıldıza bir gezegen düşüyor. Bunlardan bazıları kayalık, bazılarıysa gaz gezegenler. Yaşanabilir gezegenlerin bulunması oldukça ender. Şundan dolayı yaşanılabilirlik için fazlaca spesifik durumlar gerekiyor.”
Hawthorn ve ekip arkadaşları, NASA’nın Geçiş Icra eden Dış Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) tarafınca toplanan verileri kullandı. Birçok gökbilimci TESS verilerindeki bu “geçiş”leri arıyor. Bu geçişler, gezegenin yıldızın önünden geçerken yıldız ışığını kısa bir süre engellemesiyle oluşan belli periyodlardaki azalmalar anlamına geliyor. Bu periyotla beraber dış gezegenin yörüngesinin ne kadarda tamamlandığı, böylece yıldızdan uzaklığı ölçülebiliyor. Hawtorn ve ekip arkadaşları bu yeni dış gezegenlerin yıldızlarından uzaklıkları da dahil fazlaca detaya hemen hemen haiz değil. Hawtorn bu yüzden keşfedilen dış gezegenler hakkında fazlaca daha çok emek harcama yapılması icap ettiğini söylüyor.
Ek olarak belirtilene nazaran bulunan 85 dış gezegenin yıldızlarının etrafındaki yörüngesi 20 ila 700 gün sürüyor. Bir çok bulunan dış gezegenin yörüngesi ise 3 ila 10 gün sürdüğü için bulunanlar oldukça uzun. Ek olarak ekip bulunan 85 yeni gezegenden 60’ının tam anlamıyla yeni, 25 tanesinin de değişik arama teknikleriyle halihazırda keşfedilmek suretiyle olduğu açıklandı.
Daily Mail‘in haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.