Categories: SAĞLIK

40’lı yaşlarda merdiven çıkarken zorlanıyorsanız dikkat! Mitral kapakta problem olabilir

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, “Günlük hayatınızda yol yürümek, yokuş yada merdiven çıkmak şeklinde rutin durumlarda nefesiniz yetmiyor, tıkanıyor ve sık sık dinlenme ihtiyacı duyuyorsanız, mitral kapak hastası olabilirsiniz. Ek olarak hareket ederken oluşan çarpıntı da mitral kapak hastalığının bir öteki emaresidir ve bu şeklinde durumlarda kişinin kesinlikle kalp kapak hastalığı yönünden değerlendirilmesi gerekir” dedi.

“40 yaş merdiven testi”yle kişilerin kendi kendilerini değerlendirebileceğini belirten Prof. Dr. Köksal, “40 yaşlarında bir şahıs düzgüsel ritmde 3-4 kat merdiven çıkabilir, yaşıtları ile aynı şekilde efor sarf eder ve bunu yaparken nefesi kesildiği için durmak zorunda kalmaz. Eğer 40’lı yaşlardaysanız ve 3-4 kat merdiven çıkarken yada efor sarf ederken yaşıtlarınızdan daha erken durmak zorunda kalıyor, nefesiniz daralıyor ve çarpıntınız oluyorsa, kalp kapağınızda sorun olma ihtimali yüksektir” diye konuştu.

KAPAKTA HASAR VARSA AKCİĞER DE ZARAR GÖRÜYOR

Mitral kapağın akciğerlerden gelen temiz kanı kalbe taşıması ve sonrasında, mitral kapaktan geçip gelen temiz kanı vücuda pompalaması görevini, mitral kapakta kaçak olması durumunda yerine getiremediğine işaret eden Prof. Dr. Köksal, şu detayları verdi:

“Kalp yeterince temiz kanı vücuda pompalayamaz ve kan, akciğerlerde birikir. Kan vücuda yeterince pompalanamayınca insan kendini halsiz, bitkin, bitkin hisseder ve acele yorulur. Ek olarak pompalanamayan kanın akciğerlerde toplanması ile akciğerlerde su toplanır ve şahıs hareket etmekle nefes darlığı hisseder, tıkanır. Şahıs bilhassa merdiven yada yokuş çıkarken sık sık dinlenmek zorunda kalır. Mitral kapakta problem tespit edilmesi halinde devamlı hekim takibinde olunmalı. Her mitral kapak hastası ameliyat edilmez. Hastalık, yılda bir kez hekim kontrolü ve ilaç tedavisi ile denetim altında da tutulabilir. Ameliyata gerek duyulması halinde ise değişik ameliyat teknikleri değerlendirilebilir. Bunlar içinde en oldukça tercih edilen ‘kapalı yöntemle mitral kapak tamiri’ hastaya uzun solukta yaşam konforu sağlar.”

MİTRAL KAPAĞINDA KAÇAK OLAN HASTA NASIL BESLENMELİ? 

Mitral kapağında kaçak yada kan sızdırması olan hastaların, bilhassa azca tuzlu beslenme mevzusunda dikkatli olunması gerekiyor. Prof. Dr. Köksal, beslenmenin hastalığa etkilerini ise şu sözlerle deklare etti: “Yalnız azca tuzlu yemek yada tamamen tuzu kesmek de kafi olmayabilir. İçinde tuz olan yiyecekleri de azca yemeli yada asla tüketmemek gerekebilir. Bu gıdalar içinde soda, maden suyu, gazlı içecekler, turşu, kuru yemiş de yer alır. Ek olarak mitral kapağında kaçak olan hasta, zayıf olmalı ve devamlı masadan oldukça aşırı yemeden, tam doygunluk olmadan kalkmalı. Sık aralarla azca yemeli. Kalbe dost olan sporlardan, günde 3-4 kilometre tempolu yürüyüş de son aşama yararlı.”

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago