Categories: GENEL BİLGİLER

3000 yıl önce patladı, NASA şimdi izliyor! Uzaya hayati elementler saçan yıldız…

Ortalama 3000 yıl ilkin, Güneş’ten 15 kat daha büyük bir yıldız patladı. Şimdiyse bilim adamları, yıldızın içinde yer edinen kıymetli elementlerin uzaya saçılışını izliyor.

Japon Uzay Ajansı’nın önderliğinde Dünya yörüngesinde bulunan XRISM (X Işını Görüntüleme ve Spektrostkopi Görevi) gözlemevi, astronomlara bu patlayan yıldızı gözlemleme imkanı sunuyor. NASA ile ortak çalışan ekip, patlamış yıldızın daha ilkin görülmemiş bir görüntüsünü elde etti. Süpernova kalıntısı N132D adında olan patlamış yıldız, ortalama 160000 ışık yılı ötemizde bulunuyor.

Dev yıldızlar, uzayda nadir görülen elementleri sıcak ve yüksek basınçlı çekirdeklerinde oluşturuyorlar. Ek olarak bu elementler, yıldızlar yakıtlarını tüketip çöktüğünde yaşanmış olan, “süpernova” adında olan şiddetli yıldız patlamalarında da oluşturabiliyorlar. XRISM’in yapmış olduğu gözlemde demir, kalsiyum, sülfür, silikon ve argon benzer biçimde elementlerin kanıtlarına ulaştı.

Patlamadan arta kalan gaz ve elementlerin oluşturduğu “baloncuk” benzeri alan, neredeyse 75 ışık yılı çapında (bir ışık yılının ortalama 9 trilyon kilometre bulunduğunu belirtelim).

Sağda yer edinen görsel, N132D süpernova kalıntısının yakınlaştırılmış halini gösteriyor.
Fotoğraf: Inset: JAXA / NASA / XRISM Xtend; Arka plan: C. Smith / S. Points / the MCELS Team / NOIRLab / NSF / AURA
Yörüngede bulunan XRISM’in bir sanatçı tarafınca yapılmış emek vermesi.
Emek harcama: NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi Konsept Görsel Laboratuvarı

XRISM, içinde uzak kozmik nesnelerin ne içeriğe haiz bulunduğunu ortaya çıkarmakta destek olan, spektrometre adında olan bir aygıt barındırıyor. James Webb Uzay Teleskobu da içinde gene bir spektrometre taşıyor. Spektrometreler, içinde aldıkları ışığı, bir prizma benzer biçimde değişik renklere ayırarak, her rengin değişik bir elemente ilişik bulunduğunu gösteriyor ve gelen ışıkta hangi elementlerin bulunduğunu ölçmekte kullanılıyor. XRISM, patlamış yıldızlar ve kara deliklerin etrafındaki dönen madde gibilerinin yaymış olduğu X ışınlarını tespit edebiliyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde XRISM göreviyle ilgili baş araştırmacılardan olan Richard Kelley, mevzuyla ilgili şunları söylüyor: “XRISM, internasyonal bilim topluluğuna, gökyüzünün gizlenmiş X ışınlı haliyle ilgili yeni bir görüş açısı sunacak. Bu kaynakların yalnız X ışınlı görüntülerini görmekle kalmayıp, içeriklerini, hareketlerini ve fizyolojik durumlarını da araştırabileceğiz.”

Geçtiğimiz eylül ayında fırlatılan bu mühim uzay görevi, hemen hemen işinin başlarında bulunuyor. 3 senelik vazife süresi olan XRISM’ın, öteki görevlere bakıldığında, beklenenden de uzun süre vazife yapacağını söyleyebiliriz.


Mark Kaufmann’ın makalesini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

admin

Recent Posts

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi

Basit ve lezzetli bir pizza tarifi: Malzemeler: Hamur için: 500 gr un 1 paket (10…

2 hafta ago

Acil Tıp Uzmanı Hangi Rahatsızlıklara Bakar?

Acil Tıp Uzmanının Görevi Acil tıp uzmanları, sıhhat hizmetleri sunumunda dirimsel bir yere haiz olan…

3 hafta ago

1 Ocak’tan İtibaren Geçerli Olacak: Toplu Ulaşımda Yeni 60-65 Yaş Kararı

Yeni Düzenlemenin Amacı Yeni düzenleme, 1 Ocak'tan itibaren 60-65 yaş aralığındaki bireylerin toplu ulaşımda daha…

3 hafta ago

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında

Emeklilere Yılbaşı İkramiyesi Verilecek mi? Gözler Hükümetin Açıklamasında Yılbaşı yaklaşırken, emeklilerin en çok merak ettiği…

3 hafta ago

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti

Uzak Şehir 6. Bölüm Özeti Uzak Şehir dizisi, her bölümünde izleyicilere yoğun duygusal deneyimler sunarak…

3 hafta ago

Akut Bakteriyel Rinosinüzit tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Akut Bakteriyel Rinosinüzit AKUT BAKTERİYEL RİNOSİNÜZİT Akut rinosinüzit, paranazal sinüs mukozasının enflamasyonudur. Burun mukozası da…

4 hafta ago