Neredeyse 60 yıl ilkin İspanya’da keşfedilen bir Bronz Çağı hazinesi, yeni meydana getirilen bir analize gore Dünya dışından materyaller barındırıyor.

1963 senesinde arkeologlar tarafınca keşfedilen ve Villena Hazinesi isminde olan buluntuda altın, gümüş, kehribar ve demirden meydana getirilen 59 tane şişe, kase ve mücevher yer alıyordu.

Sadece buluntunun Alicante eyaletindeki bir çakıl ocağında bulunmasının peşinden araştırmacılar bazı demir parçalarında garip detaylar bulunduğunu fark etti. O dönemde araştırmacılar bu parçaları “koyu kurşuni bir metalden” yapılmış olarak tanımlamışlardı. İspanyol El País gazetesine gore, parçaların bazı bölgeleri parlak görünüyorken ve çoğunlukla çatlak olan kısımlar ise oksitlenmiş demir görüntüsüne sahipti.

Meydana getirilen yeni bir araştırma, buluntudaki iki parçada kullanılan demirin, Dünya’ya 1 milyon yıl kadar ilkin düşmüş bir meteoritten geldiğini gösterdi.

Yeni emek harcama için araştırmacılar iki demir parçasını kontrol etti: C şeklinde bir bilezik ve bir zamanlar bir kılıcın kabzasını süslemiş olabilecek altın bir levha ile kaplı içi boş bir küre. Her iki parça da M.Ö. 1400 ile 1200 yılları aralığında üretilmiş görünüyor.

Kütle spektrometresi isminde olan bir metodla (molekkülerin kütle ve elektrik yükü arasındaki oranı ölçen bir teknik), parçalardaki iron-nikel alaşımının, meteorlarda bulunan demirle neredeyse aynı olduğu ortaya çıktı. Araştırmanın baş yazarı Ignacio Montero Ruiz, her iki parçadaki demirin de aynı meteoritten geldiğini düşünüyor:

“Demir teknolojisi bakır bazlı metalürjiden ve soy metallerden (altın ve gümüş) tamamen farklıdır. Dolayısıyla, meteordan gelen demirle ve ondan sonra karasal demirle çalışmaya başlamış olan insanoğlu, bir nevi inovasyon yaparak yeni bir teknoloji geliştirmek zorunda kalmış olmalılar.”

Bir kılıcın kabzasını süslediği kabul edilen altın “küre”

İlginç olsa da bu bir ilk değil

Üstünde araştırma meydana getirilen bu iki parça, Geç Bronz Çağı’ndaki metal işleme yöntemlerine de ışık tutacağa benziyor. İçerisinde bir meteordan gelen demir elementinin bulunmuş olduğu ve yakın dönemli öteki buluntular içinde M.Ö. 900’e tarihlenen ve İsviçre’deki Mörigen’de bulunan bir ok ucuyla, M.Ö. 800’e tarihlenen Polonya’daki çeşitli parçalar içeriyor.

Hazinenin nereden geldiği de hemen hemen net değil. Montero Ruiz hazinenin, meşhur Mısır hükümdarı Tutankhamun’un mezarında bulunan ve gene içinde meteordan elde edilmiş demirle yapıldığı belirlenen bir bıçağın bulunmuş olduğu objeler benzer biçimde Doğu Akdeniz kökenli olabileceğini düşünüyor.

Hazineye ilişkin parçalar, İspanya’nın Villena şehrindeki Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.


LiveScience’ın haberini Özgür Yıldız Türkçeleştirdi.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )