Categories: TEKNOLOJİ

2021 yılına damga vurdular! Savunma sanayiinde tarihi başarı – Teknoloji Haberleri

Türk Savunma Sanayii için başarı dolu bir yıl daha geride kaldı. Dünyayı kasıp kavuran pandemi döneminin etkileri, üretim ve tedarik zincirinde yaşanan kırılmalar, çip ve benzer kritik parçalarda yaşanan krizler her ülkeyi ve neredeyse her sektörü etkiledi. Tüm bunlara rağmen Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde yerli ve milli savunma sanayiinde bir şekilde çarkların dönmesini sağladı ve geride bıraktığımız yılda önemli işlere imza attı.

TRT Haber‘den Sertaç Aksan’ın haberine göre; 2021 yılında çok sayıda ‘ilk’e imza atan Türk savunma sanayii kara, deniz ve hava sistemlerinde ortaya koyduğu ürünler ile alt sistemlerde elde ettiği başarılı sonuçlarla sadece yurt içinde değil dünya genelinde de son derece başarılı bir noktaya konumlandı.

HAVACILIK VE UZAY ALANINDA ATILAN ADIMLAR

Peki, 2021 yılında yerli ve milli savunma sanayiinde hangi adımlar atıldı? Yaşanan tüm gelişmeleri aktarmak pek mümkün olmasa da en azından kritik satır başlarına gelin birlikte bakalım…

İlk durağımız havacılık ve uzay… Akıncı TİHA ve Aksungur SİHA’nın teslimatları geride bıraktığımız yılın en önemli olaylarından. Bunun yanı sıra Türkiye’nin bu alanda dünya sahnesine çıkmasında büyük rolleri olan Bayraktar TB2 ve ANKA SİHA’nın teslimatlarına da devam edildi. Bu noktada KARGU İHA projesinde de teslimat sürecinin sürdüğünü belirtelim.

Kısa pistli gemilere iniş kalkış yapabilecek Bayraktar TB3 SİHA projesi başlatıldı, Muharip İnsansız Uçak Sistemi’nin (MİUS) kavramsal tasarımı tamamlandı. Milli Muharip Uçak Projesinde sistem gereksinimleri fazı tamamlandı, alt sistem sözleşmeleri imzalandı.

2021’in gökyüzündeki izlerinden biri de Gökbey Helikopteri oldu. Gökbey’in 3. prototipinin ilk uçuşu başarıyla tamamlandı. Atak Faz-2 Helikopter teslimatlarına devam edildi. Retrofiti yapılan ilk A400M Uçağı teslim edildi.

SONDA ROKET SİSTEMİ DE BAŞARIYLA TEST EDİLDİ

Geride bıraktığımız yılda yapısal iyileştirmeleri tamamlanan 7 adet F-16 Blok-30 uçağı Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Meltem-3 Projesi kapsamında 3 adet daha P-72 Deniz Karakol Uçağı Deniz Kuvvetleri Komutanlığına verildi. Ayrıca, modernizasyonu tamamlanan ve test uçuşları gerçekleşen 3 adet C-130E/B uçağı daha teslim edildi.

Farklı İHA sistemlerinde önemli gelişmeler kat eden Türk Savunma Sanayii, taşınabilir Sabit Kanatlı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU mühimmatlı test atışını bu yıl başarıyla gerçekleştirdi. Öte yandan Mühimmat Bırakan İHA BOYGA’nın testlerine de başlandı.

2021 yılı Türkiye’nin ‘uzay yolculuğu’ için de güzel gelişmelere sahne oldu… GÖKTÜRK-1 Uydu Sistemi Yenileme Keşif Gözetleme Uydu Sistemi Geliştirme Projesi sözleşmesi imzalandı. Hibrit motor teknolojisi ile geliştirilen Sonda Roket Sisteminin uçuşlu testi başarıyla gerçekleştirildi.

HAVA SAVUNMA, SİLAH VE MÜHİMMAT

Türkiye’de savunma sanayiinin en önemli konu başlıklarından biri hava savunma… Savunma Sanayii Başkanlığı’nın attığı adımlarla 2021 yılı bu alandaki gelişmeler için tarihe not düşülecek dönemlerden biri oldu… Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR-A+ tüm unsurlarıyla teslim edildi. Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi Hisar O+’nın kabul faaliyetleri tamamlandı ve teslimata hazır hale geldi.

Uzun menzilli ve çok katmanlı milli hava savunma sistemi SİPER’in test atışları yapıldı. İlk milli gemisavar füzesi ATMACA envantere girmeye hazır hale geldi. GÖKTUĞ projesinde kapsamında geliştirilen görüş içi hava-hava füzesi BOZDOĞAN, ilk atışta hedefi tam isabetle vurdu.

Portatif hava savunma sistemi SUNGUR, azami menzil ve irtifada hareketli hedefe karşı test atışı gerçekleştirildi. ŞİMŞEK hedef uçağı, GPS güdümlü otonom uçarak, uzun mesafelerdeki hedefleri vuran füze haline geldi.

MİLLİ DENİZ TOPU TESTLERDEN BAŞARIYLA GEÇTİ

2021 yılındaki bir diğer ilk ‘AKYA’ oldu… AKYA eğitim torpidosu ilk kez envantere girdi. Türkiye için son derece kritik olan deniz topunda da tarihi bir başarıya imza atıldı ve 76/62 mm Milli Deniz Topunun ilk test atışları başarıyla tamamlandı.

Yine bu yıl içerisinde Lazer Güdümlü Mini Füze METE geliştirildi, testlerine başlandı. 7.62 mm Makineli Tüfek PMT 7.62’nin ilk teslimatları gerçekleştirildi. Birden fazla çeşit mühimmat atabilen ilk çoklu bomba atar TG40-BA geliştirildi.

Dünyada sadece iki ülke ordusu için üretilen 60’lı Yüksek Kapasiteli Şarjör teslimatı bu yıl içerisinde yapıldı. 35 mm Hava Savunma Sistemi Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Projesi kapsamında üretilen Ateş İdare Cihazı ve Modernize Çekili Top sistemlerinin TSK’ya teslimatları sürdü.

MAM-T, MAM-L, MAM-C akıllı mühimmatları, OMTAS, UMTAS, L-UMTAS tanksavar füzelerinin teslimatları devam ederken aynı zamanda Denizaltı Savunma Harbi (DSH) roketlerinin teslimatında da gerekli adımlar atıldı.

MAVİ VATAN İÇİN KRİTİK PROJELER

Savunma sanayiinin 2021 yılı yolculuğunda deniz sistemlerinin de önemli bir yeri oldu. Mavi Vatan için ortaya konan irade, farklı alanlarda kritik kabiliyetleri de beraberinde getirdi…

Türk Donanması’nın en büyük gemisi olacak Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi LHD ANADOLU’nun liman kabul testlerine başlandı.

Test ve Eğitim Gemisi UFUK hizmete girmeye hazır hale geldi. MİLGEM projesinin 5. gemisi ve ülkemizin ilk İ Sınıfı Firkateyni TCG İstanbul gemisi denize indirildi. MİLGEM’de 6,7 ve 8. gemilerin ihale süreci başlatıldı.

Denizaltı projeleri için de 2021 çok güzel geçti. Yeni Tip Denizaltı Projesi’nin ilk denizaltısında liman kabul testlerine başlandı. Türkiye’nin ilk büyük Kavitasyon Tüneli ve Manevra Deney Sistemi (KATMANSİS) açıldı.

SÜRÜ İDA PROJESİNİN TESTLERİ DEVAM EDİYOR

Deniz sistemlerinde hayata geçirilen projeler bu kadarla sınırlı değil… Lojistik Destek Gemisi projesinin ilk gemisi TCG Yzb. Güngör Durmuş (A-574) Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın hizmetine girdi.

Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde torpido kovanlarının yer aldığı Section 50 yerli ve milli üretimle Gölcük Tersane Komutanlığı’na teslim edildi. Kontrol botlarının teslimatları sürerken, Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ’ın seri üretimi başladı. ALBATROS Sürü İDA projesinde ise testlere devam edildi.

KARA KUVVETLERİ’NDE ‘İKA’ DÖNEMİ

Denizlerin ardından sıradaki durağımız kara sistemleri… Karacılar için de 2021 yılı oldukça güzel ve verimli geçti. Hafif ve orta sınıf insansız kara aracı (İKA) teslimatları yapıldı. Ağır Sınıf İKA projesi başlatıldı.

Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Tespit İmha (METİ) aracı ilk kez envantere girdi. Leopard 2A4 modernizasyonunda zırh paketinin tanklara entegrasyonuna devam edildi. Fırat M60T modernizasyonunda PULAT Aktif Koruma Sisteminin tanklara entegrasyonu tamamlandı.

ZIRHLI ARAÇLARDA TAM GAZ DEVAM

Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA’nın mayın ve balistik testleri tamamlandı. Silah Taşıyıcı Araçlar Projesi kapsamında KAPLAN ve PARS araçlarının teslimatlarına devam edildi.

PARS 6×6 MKKA Özel Operasyonlar Aracı kalifikasyon testlerine başladı. Zırhlı Muharebe Aracı Modernizasyon Projesi kapsamında üretimi tamamlanan ön prototip ZMA üzerinde araç sürüş ve atış testleri başarılı şekilde gerçekleştirildi. Olay yeri inceleme aracı KIRAÇ’ların teslimatları sürdü.

SANCAK TESLİM EDİLDİ

Harp sahalarının olmazsa olmazlarının başında gelen elektronik sistemler için de güzel bir yıl oldu… Yeni Nesil Muhabere Elektronik Taarruz Sistemi SANCAK teslim edildi. Yerli ve milli SİHA’ların CATS kameralarının teslimatlarına devam edildi.

Komuta Kontrol Sistemlerinin denizaltılara entegrasyonu sürdü. Milli Dost Düşman Tanıma Tanıtma Sistemlerinin (IFF Mod-5) F-16 uçaklarına entegreleri planlanan program kapsamında devam etti. Modüler Üs Bölgeleri ve Kent Güvenlik Yönetim Sistemlerinin kurulumları sürdü. TBMM Genel Kurulunun elektronik sistemi yenilendi.

UTKU ÇALIŞTIRILDI BATU ATEŞLENDİ

Savunma Sanayii Başkanlığı’nın 2021 yılında en çok mesai harcadığı duraklardan biri de motor oldu… Yeni nesil hafif zırhlı araçlar ve Fırtına Obüsü için geliştirilen bin beygir gücündeki ilk motor ve ilk çapraz tahrikli transmisyon UTKU’nun çalıştırması başarılı şekilde gerçekleşti.

Tank, muhtelif zırhlı araç ve makinalar için geliştirilen bin 500 beygir gücündeki ilk motor olan BATU’nun ateşlemesi başarılı şekilde gerçekleşti. Yeni Turbojet Motor Projesi ARAT’ın sözleşmesi imzalandı.

Ayrıca 8×8, 6×6 ve 4×4 tekerlekli araçlarda kullanılmak üzere modüler olarak planlanan hibrit tahrik sistemi geliştirme projesi başlatıldı.

SAVUNMA SANAYİİNDE İHRACAT 3 MİLYAR DOLARI AŞTI

Türk Savunma Sanayii için 2021 yılı sadece yeni silahlar, gelişmiş mühimmatlar ve kritik sistemler demek olmadı… Ar-Ge, siber güvenlik, eğitim, destek, ihracat gibi kalemlerde de değerli gelişmeler yaşandı.

Bayraktar TB2’lerin Polonya’ya satışını kapsayan sözleşme imzalandı. Türkiye ilk kez NATO ve AB üyesi bir ülkeye insansız hava aracı ihraç edecek konuma geldi.
Ülkemizin uzay alanındaki ilk ihracatı olacak Yüksek Çıkış Gücüne Sahip HTS Haberleşme Uydusu ARSAT-SG1’in Arjantin’e ihracı için sözleşme imzalandı.

Nijer, Kenya, Etiyopya, Cibuti, Fas, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Moğolistan ve Kırgızistan’a da gerçekleştirilen ihracatlarla Türk savunma sanayii ürünlerinin dünyada var olduğu coğrafya genişledi.

Bu yıl Türkiye, savunma sanayii ürünlerini ihraç ettiği ülke sayısını 170’e çıkarırken, 3 milyar doların üzerinde ihracat hacmine ulaşıldı. Savunma sanayiinde ihraç edilen ürün çeşidi 2021 yılı sonu itibariyle 228’e yükseldi.

Tüm bunların yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde 2021 yılı boyunca ülkemizde çok sayıda uluslararası ve ulusal zirve düzenlendi. Yine aynı dönemde gençlere yönelik programlar başlatıldı, savunma sanayii yatırım ve geliştirme faaliyetleri kapsamında milyonlarca lira değerinde kredi protokolü imzalandı.

admin

Recent Posts

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? İle İlgili Yararlı Bilgiler

Muşamba Nedir, Ne Anlama Gelir? 03 Ekim 2024 Perşembe 22:40 ABONE OL Muşamba, su geçirmezlik…

2 ay ago

Yıl İle İlgili Yararlı Bilgiler

Yıl 30 Ekim 2008 Perşembe 20:43 ABONE OL Yıl Nedir?Dünyanın, güneş çevresinde tam bir dolanım…

2 ay ago

Gebelik Izlemi tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Gebelik Izlemi GEBELİK İZLEMİ Gebelik izlemi, gebeliğin planlanmasıyla başlayan, sağlıklı sürdürülmesini ve sorunsuz bir doğumu…

3 ay ago

Menopoz tedavi yöntemleri, nedenleri, tanısı

Menopoz MENOPOZ Menopoz, ovaryan aktivitenin (üreme ve östrojen yapımı) yitimi ertesinde, menstrüasyonun kalıcı olarak kesildiği…

3 ay ago

Birçok Kadın Endometriyal Kanserin Önemli Uyarı İşaretini Bilmiyor

Yeni bir araştırmaya göre, çok sayıda kadın, kadın üreme organlarının en yaygın kanseri olan endometriyal…

3 ay ago

Çok mu Oturuyorsunuz? Egzersiz Sağlığınıza Verdiğiniz Zararları Telafi Edebilir

Her gün sekiz saat veya daha fazla oturan kişilerin, her hafta 140 dakikadan az orta/yoğun…

3 ay ago