Hayır, bu fotoğrafı suni zekâ üretmedi ve evet bu fotoğraf hakikaten 100 yıldan uzun süre önceye ilişkin.
1912 senesinde çekilmiş olduğu belirtilen fotoğraf, General Electric firmasının o dönem yürüttüğü reklam kampanyasının bir parçası.
100 yıl ilkin New York sokaklarında görebiliyordunuz
Fotoğrafta gördüğünüz vasıta Columbia Electric Victoria Phaeton. Kısaca aslına bakarsak Columbia markasının elektrikli “Victoria Phaeton” modeli. O yıllarda otomobiller için at otomobillerinin taşıyıcı kısımları kullanılıyordu, Victoria Phaeton da aslen bir at otomobilinden devşirilme tasarıma haiz.
1905 senesinde ilk kez piyasaya sürülen aracın özellikleri içinde ise 24 hücreli bir akü, 30 inçlik jantlara takılmış olan 3 inçlik lastikler ve saatte ortalama 24 kilometrelik maksimum hız bulunuyor. Columbia firmasının kataloğunda ise aracın o yıl haiz olunabilecek “en akıllı, en süratli, en güncel ve en güvenilir hafifçe elektrikli taşıyıcı” olduğu ifadeleri yer ediniyor.
Columbia, araçlarını satın almış olan “elit” New York’luların isimlerine de vasıta kataloğu içinde yer veriyor.
Mevzunun General Electric ve bu fotoğraf ile ilgili olan kısmı ise, fotoğrafta yer edinen elektrikli vasıta şarj istasyonunu GE firmasının yapmış olması. Evet, yanlış okumadınız, günümüzden 110, hatta 120 yıl ilkin de elektrikli araçlar gündemde ve üretiliyordu, hatta o denli oldukça satılıyordu ki, büyük firmalar elektrikli araçlar için şarj istasyonları üretip, satmaktaydı.
Peki elektrikli araçlara ne oldu?
Henry Ford (evet, Ford’un babası olan Ford), Thomas Edison’a hayrandı ve onun geliştirdiği pilleri kullanarak meşhur Model T’yi elektrikli hâle getirmek istiyordu, sadece ortalama 1,5 milyon dolarlık harcamaya karşın, söz mevzusu piller yavaş doğu oluyor, hücre başına azca voltaj üretiyor ve oldukça pahalıya mâl oluyordu. Platformu tamamen Edison’ın pilleri üstüne oluşturmayı hayal eden Ford, bu başarısızlıklar üstüne elektrikli araçların “fişini” çekti. Özetlemek gerekirse fosil temelli yakıtların yaygınlaşması ve pil teknolojisinin yetersizliği, elektrikli araçların neredeyse 100 senelik bir duraksama geçirmesini sağlamış oldu.
Şimdi geldiğimiz nokta ile, tarih tekerrürden ibarettir sözü bir kez daha geçerliliğini kanıtlamış oldu.