PARA BORSA/ İDİL TARAKLI Geçtiğimiz hafta bayram tatili sebebiyle işlemlerin 3,5 gün ile sınırı olan olması ve yurtdışı piyasaların da genel olarak durgun seyretmesi, borsada yatay bir seyre niçin oldu. Sadece teknik açıdan endeksin 5.000 puan seviyesinin üstünde olması, kısa vade için pozitif bir gelişme olarak değerlendirildi. Öte taraftan geçtiğimiz hafta Çarşamba (19 Nisan) günü, ABD Yüksek Mahkemesi’nin Halkbank’a ABD’de cezai kovuşturma açılabilmesine olanak tanıyan alt mahkeme kararını iptal ettiğini açıklaması ile borsada banka sektör hisselerine talep geldiği görüldü. Banka hisselerine gelen talep endeksi de destekledi. Genel olarak uzun süredir yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da geçen hafta endeks 5.000-5.150 bandında sıkışık bir trend izledi. Borsa uzmanları, söz mevzusu bant herhangi bir yöne kırılmadan görünümün değişmesini beklemiyor. Bilhassa de 5.200 ruhsal seviyesinin aşılmasının önemine vurgu yapıyor.

Ek olarak gene geçtiğimiz hafta Çarşamba (19 Nisan) günü Arçelik ilk çeyrek bilançosunu deklare etti. Solo bilançoların 2 Mayıs, konsolide bilançoların ise 10 Mayıs evveliyatına kadar borsaya bildirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla seçim ve seçime yönelik haber akışı haricinde 10 Mayıs evveliyatına kadar Borsa İstanbul’da en mühim gündem maddesinin bilançolar olması umut ediliyor. Analistler de bilanço beklentilerinin de tesiri ile 14 hissenin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

“SEÇİME YÖNELİK HABER AKIŞI TAKİP EDİLECEK”

Bu hafta yurtdışında trendi belirleyecek mühim bir haber akışı olmadığını belirten Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, yurtiçinde de planlanış PPK sonucu bulunduğunu sadece artık PPK kararlarının piyasalar üstünde tesiri bulunmadığını söylüyor. Planlı bir gündem olmamasına rağmen, yurtiçinde artık seçimlere bir aydan kısa bir süre kalması sebebiyle liderlerin ihtimaller içinde açıklamaları ve seçim sonuçlarına yönelik beklentilerin para piyasalarında oynaklığa yol açabileceğini söylüyor.

Bayram sonrasında borsada günümüz trendinden değişik bir beklentisi bulunmadığını da dile getirerek seçimler sonuçlanıncaya kadar da değişik bir trend öngörmüyor. Genel olarak volatile ile yatay ve artan mevduat faizlerinden dolayı yer yer zayıf trendin devam edeceğini düşünüyor.

“4.600-6.400 ARALIĞI”

Endeks için yıl içinde minimum 4.600 maksimum 6.400 seviyelerini öngörüyor. Gelecek günlerde trendi belirlemede en mühim gündem maddelerinden birinin senenin ilk çeyrek bilançoları olacağını ifade ederek ilk çeyrek bilançolarının geçen hafta (19 Nisan) Arçelik ile başladığını hatırlatıyor. Solo bilançolar için son günün 2 Mayıs, konsolide bilançolar için ise 10 Mayıs olduğuna dikkat çekiyor.

“HİSSE BAZINDA HAREKETLER ETKİLİ OLACAKTIR”

İlk çeyrek bilançolarının geçen yıl ile karşılaştırıldığın zayıf gelmesini bekleyen Akkoyunlu “Beklediğimiz senelik FAVÖK artışı yüzde 46, net kar artışı da yüzde 59 seviyelerinde. Bilhassa FAVÖK açısından rakamların enflasyonun altında olması dikkat çeken bir unsur. 2022 senesinde kapsamımızdaki firmalar için toplam FAVÖK’ün yüzde 153, net karın ise yüzde 272 arttığını hatırlatmak isteriz. Kahramanmaraş merkezli zelzele ise nüfusun yüzde 11’ini etkileyen bir tesir alanı oluşturdu. Sektörel olarak tam etkilerinin hemen hemen belirsiz olmasının yanında, tüketici eğimli sektörlerde sınırı olan oranda yansımış olabilir. Sadece yardım amaçlı bölgeye yollanan ürünlere talebin de arttığını ve bunun oldukça sınırı olan bulunduğunu belirtmek isteriz. Bunlara ek olarak tüm şirketlere bölge için toplanan tek seferlik zelzele vergisi bir tesir yaratacaktır. Bunun da fiyatlarda bulunduğunu düşünüyoruz. Netice olarak, karların borsanın trendine ek bir (pozitif yönde) katkı sağlamayacağını düşünüyoruz, sadece gene de şirket bazında hareketlilikler olacaktır” yorumunu yapıyor.

Tüm bu veriler ışığında hisse bazında hareketlerin etkili olacağının altını çizen Akkoyunlu bilanço beklentilerinin de tesiri Ford Otosan, Galata Wind, Kardemir, Logo Yazılım, Koç Tüm ortaklık, Mavi Giyim, Medikal Park, Migros, Orge Enerji, Sabancı Tüm ortaklık, Şok Marketler, Suwen Tekstil, Turkcell ve Tekfen Tüm ortaklık hisselerinin uygun seviyelerde portföylere dahil edilmek suretiyle takip edilebileceğini söylüyor.

Hisse bazında ise bilhassa Akçansa, Doğuş Otomotiv, Turkcell, Medikal Park, Dizin Bilgisayar’ın öne çıkacağını; karlılık açısından da düşük sezonda olmalarına karşın Coca Cola İçecek, Migros ve Şok Marketler’in önümüzdeki dönemler için umut vereceğini düşünüyor.

“KÂR BÜYÜMESİ, ENFLASYONUN ALTINDA KALABİLİR”

Dolar/TL’deki yataya yakın seyir, zayıflayan küresel talep ve maliyet enflasyonu sebebiyle Yatırım Finansman araştırma ekibi takibindeki hisselerin senelik kar büyümesinin enflasyon altında kalacağını düşünüyor. Araştırma kapsamındaki hisselerde toplam net kar tahminleri hakkında informasyon veren araştırma departmanı yetkilileri, “1Ç’de çeyreklik yüzde 52 daralma ve senelik yüzde 40 artışa işaret ediyor. Ek olarak bazı şirketlerin hükümet tarafınca açıklanan tek seferlik zelzele vergisi için karşılık ayırmayı planladıklarının da altını çiziyoruz” diyor.

Bankaların karlılığında, daralan TL kredi-mevduat makasları, TÜFE’ye endeksli menkul kıymet getirileriyle net faiz gelirlerinde gerileme ve artan etkinlik giderleri sebebiyle çeyreklik averaj yüzde 42 daralma olacağını da öngören araştırma departmanı yetkilileri ilk çeyrek beklentilerine yönelik şu açıklamayı yapıyor:

“Hususi bankaların yüzde 31 öz kaynak karlılığı açıklamasını beklerken Akbank’ın çeyreklik yüzde 51, Güvence BBVA’nın yüzde 36 ve Yapı Kredi’nin yüzde 35 net kar daralması açıklayacağını tahmin ediyoruz. Kamu bankalarında ise yüzde 17 öz kaynak karlılığı, Halkbank’ın çeyreklik yüzde 32 ve Vakıfbank’ın yüzde 47 net kar daralması bildireceğini tahmin ediyoruz. Akçansa bu çeyrekte kuvvetli bilanço açıklamasını beklediğimiz şirketlerin başlangıcında yer ediniyor. Firmanın etkinlik kar marjının düşen yakıt ve enerji tutarları kaynaklı pozitif yönde etkinin yanı sıra, Marmara Bölgesi’nde kuvvetli çimento tutarları yardımıyla yüzde 20’nin üstüne (son 12 ay averajı yüzde 15) çıkacağını tahmin ediyoruz. Ek olarak, İstanbul’da planlanan kentsel dönüşüm süreci sebebiyle de bu trendin devam etmesini bekliyoruz. Türk Traktör’ün kuvvetli yurtiçi talep yardımıyla artan marjlarıyla kuvvetli karlılık açıklayacağını düşünüyoruz. (FAVÖK senelik +137yüzde, çeyreklik +15yüzde) Öte taraftan otomotiv sektörünün de kuvvetli marjlar açıklamasını beklerken, Tofaş Oto ve Doğuş Otomotiv’in daha pozitif ayrışacağını, Fort Oto’nun marjlarının ise yurtdışı operasyonlar sebebiyle baskı altında kalacağını öngörüyoruz. Tek seferlik gelirlerin Koza Altın İşletmeleri ve THY’de net kar rakamlarına destek olmasını bekliyoruz. Negatif tarafta ise Ereğli’nin zayıf etkinlik kar marjı açıklamasını, Otokar’ın mevsimsel olarak düşük olan askeri vasıta satışları sebebiyle zarar bildirmesini, Tekfen Tüm ortaklık’in gübre iş kolunda zayıf marjlar görmeyi ve BİM’in asgari ücret artışıyla artan maliyetler ve depremin tek seferlik tesiri sebebiyle zayıf sonuçlar açıklamasını bekliyoruz.”

“TORUNLAR GYO MODEL PORTFÖYÜMÜZDE”

Oyak Yatırım, model portföyünden Şişe Cam ve Odaş Elektrik’i çıkarırken, iyileşen risk-getiri profiline ve ümit verici 2023 ilk çeyrek kar görünümüne işaret ederek portföyüne Torunlar GYO’yu dahil ettiğini deklare etti. Oyak Yatırım araştırma departmanı Torunlar GYO için hedef fiyatını 22,65 TL olarak belirlerken beklentisini ise “endeksin üstünde getiri” olarak belirledi.

Oyak Yatırım’ın model portföyünde Tüpraş, Migros, Akbank, Koç Tüm ortaklık, THY, Turkcell, Torunlar GYO, Mavi Giyim, Tofaş Oto, Yataş, Aksigorta ve İndeks Bilgisayar yer ediniyor.

“NET KÂRDA YÜZDE 50 ARTIŞ BEKLİYORUZ”

1Ç23 finansalları sezonunun başladığını ve bankaların son finansal izahat tarihinin ise 22 Mayıs bulunduğunu hatırlatan Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı; 1Ç23’te takibindeki bankaların net karında çeyreksel yüzde 44 düşüş, senelik olarak ise yüzde 50 artış öngördüğünü deklare etti. Azalan TL kredi-mevduat makası, TÜFE’ye endeksli tahvillerden düşük katkı ve yüksek etkinlik giderleri artışının zayıf çeyreklik karlılık gelişiminin en temel sebepleri bulunduğunu belirterek; ortalama yüzde 15 TL kredi büyümesi yardımıyla komisyon gelirlerinde kuvvetli seyir olmasını öngörüyor. Etken kalitesi korunurken bankaların karşılık giderlerini azaltacağını tahmin ediyor. Takibindeki bankalar arasından Albaraka Türk, TSKB ve Güvence BBVA’nın ise görece daha kuvvetli çeyreklik performans göstermesini bekliyor.

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, 1Ç23bilançolarına ilişkin hisse bazında beklentilerini ise şu şekilde özetledi: “Sigortacılık şirketleri içinde Anadolu Yaşam Emeklilik’in ilk çeyrekte yaşam branşında kuvvetli teknik kar elde etmesini ve yatırım portföyünden artan katkı yardımıyla senelik olarak iyileşen karlılık elde etmesini tahmin ediyoruz.

Meşhur Yatırım Tüm ortaklık’in ise tüm iş birimlerinden yüksek gelir katkısı yardımıyla senelik bazda kuvvetli net kar gelişimi elde etmesini bekliyoruz. Banka dışı hisseler genel olarak zayıf sonuçlar olmakla beraber sürprizlere açık. Banka dışı şirketlerde toplam satış gelirlerinin ve FAVÖK’ün sırasıyla senelik yüzde 66 ve yüzde 35 artış göstermesini tahmin ederken net karlarda ise senelik yüzde 43 artış bekliyoruz. Çeyrekle ilgili ön plana çıkan ana temalar senelik gelir artış trendinde yavaşlama ve önceki çeyreklere bakılırsa marjlarda zayıflama olarak sıralayabiliriz. Marjlardaki zayıflamanın ana sebepleri enflasyonda gerileme (hala yüksek), asgari ücretin senelik iki kat artışı ve yüksek enerji maliyetleri. Finansman koşullarındaki sıkılaşma işletme sermayesi gereksinim duyan şirketlere negatif yansırken, görece yatay seyreden TL kur farkı değerlemelerinin her iki yönde de tesirini sınırlandırmakta. Ek olarak yaşadığımız zelzele felaketi şirketlerde bazı tek seferlik ek maliyetlere niçin oldu. Tüm bunlara karşın ilk çeyrek finansallarının piyasa tesirinin 14 Mayıs seçimlerine yaklaşmamız sebebiyle sınırı olan olabileceğini de düşünüyoruz. Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Enka İnşaat, Ford Oto, Tofaş Oto ve Ülker’in görece daha kuvvetli finansallar açıklamalarını beklerken Arçelik, Ereğli, Kardemir ve Otokar’ın görece daha zayıf finansallar açıklamasını tahmin ediyoruz.”

“ARÇELİK’TE ÖNERİMİZ TUT”

Öte taraftan Yapı Kredi Yatırım 1Ç23 finansallarında 1,1 milyar TL net kar açıklayan Arçelik için bu sayı senelik bazda yüzde 8 daralırken piyasa beklentisine büyük seviyede paralel gerçekleştiği yorumunu yapmış oldu. Tahminlerinin ise 810 milyon TL düzeyinde bulunduğunu belirterek “Bizim tahminimizden sapma beklentimizi aşan ertelenmiş vergi gelirleri (ağırlıklı olarak Türkiye’deki teşviklerden yaratılan) kaleminden kaydedilenlerin etkisiyle yüzde 51 şeklinde sert bir daralma sergiledi” yorumunu yapmış oldu.

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı sonuçlar sonrasında tahminlerinde bir değişikliğe gitmediğini sadece 12 aylık 140,0 TL hedef fiyatının sınırı olan getiri potansiyeline işaret etmesi sebebi ile AL olan önerisini TUT olarak değiştirdiğini deklare etti. “Her ne kadar önümüzdeki çeyreklerde yönetim marjlarda iyileşme beklese de ciro büyümesinin kuvvetsiz seyretmesini beklediğimiz hacimlerle beraber zayıf olacağını düşünüyoruz. Ek olarak yükselen borçlulukla beraber finansal giderler bilhassa vergi öncesi kar kalemini baskılamaya devam edebilir” dedi.

Yapı Kredi Yatırım araştırma departmanı, firmanın açıklamış olduğu 1Ç23 bilançosuna yönelik ise şu değerlendirmeyi yapmış oldu:

“1Ç23 neticeleri sonrası şirket yönetimi 2023 beklentilerinde (satış büyümesi: ortalama yüzde45, FAVÖK marjı: ortalama yüzde10) bir değişikliğe gitmedi. Arçelik’in 1Ç23’te bilhassa hızla artan net işletme sermayesi ihtiyacı sonrasında net borcu çeyreklik bazda 26,9 milyar TL’den 32,5 milyar TL’ye geriledi. Bu tablo da 1Ç23’te firmanın nakit akışının belirgin şekilde zayıf bir seyir izlediğini gösteriyor. Net borç/ FAVÖK oranı da önceki çeyrekteki 2,3 seviyesinden 2,6’e terfi etti. Satışlar 1Ç23’te 39,9 milyar TL olurken senelik bazda yüzde 42 büyüdü ve çoğunlukla beklentilere paralel gerçekleşti. Gelişme TL’de senelik bazda averaj kıymet kaybı, Türkiye’deki hacim büyümesi ve fiyat artışı ve yeni alınan şirketlerden meydana gelen inorganik gelişme şeklinde etmenler yardımıyla gerçekleşti. Öte taraftan yüzde 42 konsolide satış büyümesini genel olarak zayıf bulduğumuzu ve bu zayıflığın da bilhassa yurtdışı operasyonlardan kaynaklandığını belirtelim. Yurtiçi satışlar 15,0 milyar TL olurken senelik bazda kuvvetli şekilde yüzde 79 arttı. Bu büyümede bilhassa fiyat ve hacim artışları ana etkenler konumundaydı. Yurtdışı satışları ise neredeyse tüm pazarlardaki hacim zayıflığı sebebiyle TL’deki kıymet kaybı ve fiyat artışları etkisine karşın senelik bazda yalnız yüzde 26 büyüyerek 24,9 milyar TL oldu. Arçelik’in 1Ç23’te FAVÖK marjı önceki çeyrektekine paralel şekilde yüzde 9,2 seviyesinde kaldı ve senelik bazda 1,4 puan eridi. FAVÖK 3,7 milyar TL olurken senelik bazda yüzde 22 terfi etti ve genel anlamda beklentilere paralel kaldı. Yüksek hammadde maliyeti fiyatlarının negatif tesiri bu çeyrek itibariyle büyük seviyede kayboldu ve firmanın 1Ç23’te brüt kar marjı senelik bazda yatay seyretti. Öte taraftan bilhassa Etkinlik Giderleri/Satışlar oranında enflasyonist etkiyle beraber senelik bazda 1,7 puanlık yükselişle beraber FAVÖK marjı daraldı. Şirket Yönetimi önümüzdeki çeyreklerde FAVÖK marjında kademeli iyileşme bekliyor. 1Ç23 sonuçlarının genel anlamda beklentiler paralelinde kalması sonrasında hisse üstünde mühim bir tesir yaratmasını beklemiyoruz.”

“KARSAN 1Ç23’TE 1.2 MİLYAR TL GELİR ELDE ETTİ”

Karsan’ın ilk çeyrek bilançosunu açıkladığını hatırlatan İş Yatırım Menkul Değerler araştırma departmanı ise firmanın açıklamış olduğu 2023 beklentilerine değinerek şu değerlendirmeyi yapmış oldu:

“Karsan, 2023 senesinde bundan önceki yıla bakılırsa yüzde 40-53 artışla 210-230 milyon euro ciro ile yüzde 69-110 artışla 40-50 milyon euro FAVÖK rakamı elde etmeyi hedefliyor. Hedeflenen rakamlar FAVÖK marjını 2022’deki yüzde 15.8’den 2023’de yüzde 18-21 aralığın da olacağına işaret ediyor. Şirket net kar marjının 2022’deki yüzde 5’e kıyasla 2023’te yüzde 5-7 artırmayı hedefliyor.

Karsan’ın 2023T’de F/K ve FD/FAVÖK çarpanlarını sırasıyla 28.8 ve 11.1 olarak hesaplıyoruz. Firmanın toplam gelirlerinin ortalama yüzde 85’i ve toplam giderlerinin ortalama yüzde 65’i euro cinsinden oluşuyor. TL’nin euro karşısında kıymet kaybı firmanın etkinlik marjlarını destekliyor. Karsan 1Ç22’deki 55 milyon TL’lik net zarara kıyasla 1Ç23’te 37 milyon TL net kar deklare etti. Karsan, Renault Megane projesinin katkısı ve otobüs, minibüs teslimatlarındaki artışın etkisiyle 1Ç23’te senelik bazda yüzde 340 artışla 1.2 milyar TL gelir elde etti. 1Ç23’te Renault Megane projesi, firmanın toplam üretim ve satış hacminin ortalama yüzde 95’ini oluştururken, Karsan markalı elektrikli araçlar toplam satış gelirlerinin yüzde 35’ini oluşturdu. KKO, Megane üretiminin katkısıyla 1Ç22’deki yüzde 2.3 seviyesinden 1Ç23’te yüzde 37.2’ye terfi etti. Net borç pozisyonu 4Ç22 sonu 3 milyar TL seviyesinden 1Ç23 sonunda 2.9 milyar TL’ye geriledi. Net borç/FAVÖK oranı ise 4Ç22’deki 6.3 seviyesinden 1Ç23’te 4.3’e geriledi.”

“MLP SAĞLIK HİZMETLERİ MARJLARINI KORUYACAKTIR”

Ali Kerim AKKOYUNLU / Gedik Yatırım Araştırma Direktörü

MLP SAĞLIK HİZMETLERİ: 2022 senesinde karlılığını göreceli olarak artıran MLP Sıhhat Hizmetleri’nin 2023 senesinde marjlarını müdafaasını bekliyoruz. Geçtiğimiz çeyrekte olduğu şeklinde 1Ç23’te sıhhat turizmi gelirlerinde gelişme ivmesi ile ön plana çıkmasını ve öteki ciro kırılımlarından da pozitif katkı bekliyoruz. Şirket yönetiminin belli başlı hastanelerde kullanılmayan kat ve alanların devreye alınmasının planlandığını göz önünde bulundurarak, hizmet alanlarında artış bekliyoruz. 2022 senesinde Adana’da devralınan hastanelerden ve yurtdışı hastane alımlarından kaynaklı olarak 2023 yılının ikinci yarısında pozitif FAVÖK katkısı olacaktır. Mart sonu gerçekleşen SUT zammı sonrası firmanın SGK gelirlerinde de 2Q23’ten itibaren gelişme beklenebilir. Maliyetler tarafında, asgari ücret artışlarına paralel olarak personel giderlerinde artış ihtimaller içinde olsa da 2023 mali yılı için yönetilebilir olduğu kanaatindeyiz. 2023T ve 2024T FD/FAVÖK çarpanları sırasıyla 4,8 ve 3,7 seviyesinde bulunan hissenin, aynı dönemler için 7 ve 5.7 F/K oranlarıyla işlem gördüğünü göz önünde bulundurarak iskontolu işlem gördüğünü kanaatindeyiz. Şirket hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 88.68 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endekse paralel getiri bekliyoruz.

ŞOK MARKETLER: Önümüzdeki dönemde besin perakende sektörünün etkinlik karlılığının kuvvetli seyretmesini beklerken, sektörün öngörülebilirliği de göreceli olarak öteki sektörlere bakılırsa daha net olarak devam ediyor. Şirket 2023 senesinde satış gelirlerinde yüzde 80 (+/- yüzde5) gelişme, FAVÖK marjının yüzde 7.5-8.0 olmasını, yüzde 4.8 mağaza büyümesi ve 2.5 milyar TL yatırım harcanması umut ediliyor. Bizim beklentilerimiz şirket beklentisinin alt bandı olan yüzde 75 gelir büyümesi ve yüzde 7.6 FAVÖK marjı olarak şekillendi. TÜFE’nin, bilhassa de besin enflasyonunun devam etmiş olduğu göz önüne alındığında, firmanın yılsonu beklentilerini aşmasının ihtimaller içinde bulunduğunu düşünüyoruz. Beklentilerimize bakılırsa net borç yatay kalıp, finansal nakit 4 milyar TL’nin üstüne çıkabilir. Ek olarak, uzun vadeli tahmin dönemimizde, FAVÖK marjı öngörümüzü kademeli olarak aşağı çekerek yüzde 6.5’e indiriyoruz. Yönetimin, stratejik bakış açısına dayanarak bu yaklaşımımızın fazla muhafazakâr bulunduğunu düşündüğünü belirtmek isteriz. Sektörün genel etkinlik konumu olarak ise mevcut tecim aktivitesi faaliyetleri son aşama destekleyici. Son 12 ayda hisse fiyatı piyasaya paralel hareket etti. Elverişli sektör dinamikleri ortamı ve üretilen nakit göz önüne alındığında, 2023 yılı tahminlerimize bakılırsa hisse 2,6 FD/FAVÖK ile oldukça cazip çarpanlardan işlem görüyor. Hisse için 4,3 FD/FAVÖK çarpanı hesaplıyoruz. Şok Marketler hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 56 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endekse paralel getiri bekliyoruz.

TURKCELL: Telekom sektörü genelinde artan maliyetlerin fiyat geçişleri sözleşme yenilemeleri ve yeni satın alan kazanımlarıyla devam ediyor. 2022 senesinde gerçek gelişme gösteremeyen Turkcell’in, 2023 ve 2024 senesinde, geçtiğimiz birkaç senelik yüksek enflasyonlu döneme kıyasla daha kuvvetli operasyonel sonuçlar ve gerçek gelişme figürleri açıklayacağını tahmin ediyoruz. 1Ç23 özelinde ise operasyonel figürlerde 4Ç22’de gördüğümüz bantta (yüzde55-65) senelik bazda büyümelerin devam edeceğini düşünüyoruz. Makroekonomik belirsizliklerin ve resesyon beklentilerinin yoğun olduğu şartlarda Turkcell’in; sözleşme bazlı/korunaklı iş modeliyle ve defansif bilançosuyla 1Ç23’ten itibaren daha çok ön plana çıkabileceğini hesaplıyoruz. Turkcell payları 2023 ve 2024 yılı varsayımlarımıza bakılırsa sırasıyla 5.7 ve 3.8 F/K oranıyla işlem görürken, FD/FAVÖK rasyosu ise aynı dönemler için sırasıyla 3.0 ve 2.2’dir. Şirket hisselerinde yüzde 32 yükseliş potansiyeli ile 48.50 TL hedef fiyat öngörüyoruz. Ve endeks üstü getiri bekliyoruz.

İŞBİR HOLDİNG, İKİNCİ GES YATIRIMINA BAŞLAYACAK

İşbir Tüm ortaklık, 2022 senesinde gerçekleştirdiği 9,74 megavatlık Güneş Enerjisi Santrali (GES) yatırımı ile enerji ihtiyacının yüzde 25’ini karşıladı. Böylelikle 135 bin tane ağacın kesilmesini ve 4,5 milyon kilogram karbondioksit salınımı engellemiş olan şirket, bu yıl ikinci GES yatırımına başlayacağını deklare etti. 10 milyon dolarlık yatırım ile Balıkesir ili Susurluk ilçesinde inşa edilecek olan ve 9,152 MWp güce haiz GES ile enerji ihtiyacının yüzde 55’ini karşılamayı hedefleyen İşbir Tüm ortaklık, tükettiği enerjinin tamamını üretmek için gelecek yıllarda da yenilebilir enerjiye yatırım yapmayı sürdüreceğini belirtti.

Sürdürülebilirlik politikası çerçevesinde dünyanın ekolojik dengesine pozitif katkı sunmak ve karbon ayak izini azaltmak için harekete geçtiklerini belirten İşbir Tüm ortaklık CEO’su Metin Gültepe, “İşbir Tüm ortaklık olarak yeşil enerji dönüşüm projelerine bir yenisini daha ekliyoruz. 94.500 metrekare alan üstüne kurulacak olan ve 16.640 panelin kullanılacağı GES yatırımıyla senelik 13 milyon kWh elektrik enerjisi üreteceğiz. Enerji kullanımında tutum ederken 4,7 milyon kilogram karbondioksit salınımını da engelleyerek, sürdürülebilirlik odağında enerji tüketiminin mahalli kaynaklardan yapılmasını ve fosil yakıt tüketiminin azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.

Sürdürülebilirliği bir seçim değil mesuliyet olarak gördüklerini ve gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için çalışmalarına hızla devam ettiklerini ifade eden Gültepe, “Çevreci, yenilikçi ve tabiat dostu bir şirket olma vizyonumuz ile yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam için üzerimize düşen sorumluluklarımızı büyük bir özveri ile yerine getiriyoruz. İşbir Tüm ortaklık olarak bu adımlardan birinin sonsuz bir enerji deposu olan güneşten yararlanmak olduğu inancıyla GES yatırımlarımızı gerçekleştirmeye başladık. Sürdürülebilir geleceğin anahtarlarından kabul edilen yenilenebilir enerjiden ikimiz de faydalanmaya başlayarak karbon yansız kurum olma yolunda mühim bir adım attık. 2022 senesinde gerçekleştirdiğimiz GES yatırımımızla şu an enerji gereksinimimizin yüzde 25’ini karşılıyoruz. Bu yıl içinde 10 milyon dolar yatırımla hayata geçireceğimiz ikinci GES yatırımızla ise bu oranı yüzde 55’e çıkarmayı ve karbon salınımımızı 4,7 milyon kilogram azaltmayı hedefliyoruz. Ek olarak karbon vergisi açısından da temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ihracatta mühim bir kıymet yaratacak. Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli bakımından dünyada ilk sıralarda yer alırken, bu gücün sanayide ve üretimde kullanılması oldukça mühim. İşbir Tüm ortaklık olarak ülkemize yenilenebilir enerji anlamında kıymet katacağına inandığımız projeleri desteklemeye her daim devam edeceğiz” açıklamasını yapmış oldu.

İşbir Tüm ortaklık, global çapta kabul edilen stratejiler bütünü Yeşil Mutabakat çerçevesinde, üretim atıklarının minimum yüzde 30’unun tekrardan kullanılmasıyla ilgili çalışmalarını da Ar-Ge Merkezi’nde yürütmeye devam ediyor.

PINAR ET, İHRACAT YAPTIĞI ÜLKE SAYISINI 30’A ÇIKARDI

Türkiye’nin ilk hususi girişim entegre et tesisi olan Pınar Et, ihracat yapmış olduğu ülke sayısını 30’a çıkardı. AB standartlarında ve sertifikalarla tescillenmiş hijyenik koşullarda üretim yaptıklarını hatırlatan Pınar Et Genel Müdürü Hüseyin Demir, Türkiye pazarındaki birçok kategoride liderliğini korurken ihracat ağını da genişletmeye devam ettiklerini söylemiş oldu. Avrupa’da Almanya, Belçika, Fransa ve İsviçre’den sonrasında Nisan ayında İngiltere pazarına giriş yaptıklarını belirterek global tüketiciler ile buluşmak amacıyla büyümeye devam ettiklerini söylemiş oldu.

Pınar Et’in ihracat yapmış olduğu ülke sayısını bu yıl 30’a çıkardığını söyleyen Demir, “İhracat pazarlarımızın başlangıcında B.A.E, Kuveyt, Katar, Bahreyn, ABD Birleşik Devletleri, Almanya, Irak, Azerbaycan, Gürcistan ve K.K.T.C yer ediniyor. Avrupa’da Almanya, Belçika, Fransa ve İsviçre’den sonrasında Nisan ayında İngiltere pazarına giriş yaptık. Dış pazarlarda bilhassa hindi etinden üretilen nitelikli şarküteri ürünleri ile börek çeşitleri tercih ediliyor. Bunların yanı sıra yıl süresince vegan ve vejetaryen rejimleri uygulayanlar için bitkisel kaynaklı protein içeren Power Burger, Falafel, Veggie Bites ve soğan halkası ürünlerimizi yurt dışı pazarlara sunmaya devam ettik. Bilhassa Kazakistan, Gürcistan ve Kanada pazarlarında ağırlığımızı artırarak 4,7 milyon dolar gelir elde ettik. Önümüzdeki üç yıl içinde ihracat gelirlerimizi üç katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Geçen yıl ABD pazarında vegan ürünlerden sonrasında dondurulmuş unlu ürünlerle de yer almaya başladıklarını dile getiren Demir, “ABD ile olan ticari ilişkilerimiz hacimsel olarak büyürken Kanada’ya deniz ürünleri ihracatını geliştirdik. Kafkasya’daki gücümüzü geliştirme emek harcamaları kapsamında Azerbaycan’ın yanı sıra Gürcistan ve Kazakistan pazarlarındaki etkinliğimizi artırdık. Global pazarlardaki gereksinimleri gözeterek çağıl sunuma haiz olacak bir halde inovasyon yapıyoruz. Bu vizyonla da ihracat odaklı yedi yeni ürün geliştirdik” açıklamasını yapmış oldu.

SUWEN, BOSNA HERSEK’TE DE İLK MAĞAZASINI AÇTI

Suwen, Romanya ve Azerbaycan’ın arkasından Bosna Hersek’te de ilk mağazasını açtı. Ocak ayının sonunda Bosna Hersek’te bayilik sözleşmesi imzalayan Suwen, bu ülkedeki ilk mağazasını başkent Saraybosna’da açtı. 2023-2027 yılları aralığında ise Suwen

Bosna Hersek’te yedi mağaza açmayı planlıyor. Suwen ek olarak Azerbaycan, Ürdün, Katar, Cezayir, Türkmenistan ve Moğolistan’da da bölgelerinde prestijli ve sektör tecrübesi olan firmalar ile münhasır bayilik sözleşmeleri imzaladı.

Suwen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Ali Bolluk, “2023 senesinde yurtiçinde ve yurtdışında yeni mağazalar açarak mağaza ağımızı genişletmeye, oldukça kanallı bir satış stratejisi ile sürdürülebilir bir gelişme çizgisi yakalamaya devam edeceğiz. Bosna Hersek’te Ocak ayının sonunda bayilik sözleşmesini imzalamıştık ve Nisan’da ilk mağazamızı başkent Saraybosna’da açtık. Bu ülkede 2023-2027 yılları aralığında yedi mağaza açmayı hedefliyoruz. Öte taraftan Ürdün, Azerbaycan, Katar, Türkmenistan, Cezayir ve Moğolistan’da da iş ortaklarımız ile antak kalma sağladık ve münhasır bayilik sözleşmeleri imzaladık. Şubat ayı içinde Azerbaycan Bakü’de ilk mağazamızı açmıştık. Ürdün’de de kısa sürede üç mağazamızı birden açacağız. Ek olarak münhasır bayilikler vererek; Suudi Arabistan ve Kosova’da mağaza açılışlarına yönelik görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hedefimiz, Türkiye’den emsalsiz, kendine güvenen Türk hanımını temsil eden bir marka çıkartmak.”

Suwen Türkiye’deki perakende ağını genişletmenin yanı sıra Romanya ve Azerbaycan’da etkinlik gösteriyor. Ek olarak Irak, Azerbaycan, Kıbrıs, İsrail ve Filistin’de üçüncü tarafların işlettiği satış noktalarında da faaliyetlerine devam ediyor.

TEMETTÜ KARARLARI

DURAN DOĞAN BASIM: Duran Doğan Basım, 17 Temmuz, 15 Ağustos, 15 Eylül ve 16 Ekim’de brüt 0,2 TL ve toplam brüt 0,8 TL olmak suretiyle dört eşit taksitte temettü ödeme sonucu aldı. Toplam temettü verimi yüzde 1,6.

AKMERKEZ GYO: Akmerkez GYO geçen hafta hisse başına brüt 4,16 TL temettü ödedi.Temettü verimi yüzde 4,5.

YATAŞ: Yataş 18 Eylül’de hisse başına brüt 1,34 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verim yüzde 3,9.

SELÇUK ECZA: Selçuk Ecza, geçen hafta hisse başına brüt 0,25 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 0,7.

VAKKO TEKSTİL: Vakko Tekstil, geçen hafta hisse başına brüt 2,75 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 4,3.

ALARKO CARİER: Alarko Carier, geçen hafta hisse başına brüt 8,33 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,8.

ÇELEBİ HAVA SERVİSİ: Çelebi Hava Servisi, geçen hafta hisse başına brüt 42,00 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 7,1.

PANORA GYO: Panora Gayrimenkul, geçen hafta hisse başına brüt 0,35 TL temettü ödedi. Temettü verimi yüzde 1,5.

BİM: Bim, 14 Haziran ve 20 Aralık’ta sırasıyla hisse başına brüt 2,00 ve 3,00 TL temettü ödeme sonucu aldı. Toplam temettü verimi yüzde 3. MATRİKS BİLGİ DAĞITIM: Matriks Data Dağıtım, 29 Eylül’de hisse başına brüt 0,37 TL temettü ödeme sonucu aldı. Temettü verimi yüzde 1,1.

BORSA ŞİRKETLERİNDE NELER OLDU?

AHLATÇI DOĞAL GAZ DAĞITIM: Ahlatçı Organik Gaz Dağıtım, yüzde 70 bağlı ortaklığı olan AHL Finansal kanalıyla Adabank hisselerinin satışına ilişkin olarak ihale sürecine katılma sonucu aldığını bildirdi.

BÜLBÜLOĞLU VİNÇ SANAYİ: Bülbüloğlu Vinç Endüstri yüzde 85 bağlı ortaklığı olan Bülbüloğlu Çelik’in 156 milyon TL tutarında iş almış olduğu bildirildi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 12,3’üne karşılık geliyor.

EKSUN GIDA: Eksun Besin, United Nations Relief and Works Agency tarafınca oluşturulan 29 bin 700 ton buğday unu tedariki için oluşturulan ihaleye teklif verildiğini bildirdi. İhale bedeli ortalama 225 milyon TL ve firmanın 2022/9A kazancının ortalama yüzde 8’ine karşılık geliyor.

PANELSAN ÇATI: Panelsan Çatı, Polatlı OSB’de sandviç açık oturum üretimi mevzusunda gerçekleştireceği tevsi yatırım projesi kapsamında 149 milyon TL ve gene Ankara’da bulunan GES projesi için de 7,3 milyon TL tutarında yatırım teşvik belgesi alındığını bildirdi.

ŞİŞECAM: Şişecam, Soda, Kojen ve Kromsan fabrikaları ile Tuz işletmesinde Petrol İş’in işbırakımı sonucu aldığını bildirdi. Öte taraftan Şişecam, EBRD’nin Şişecam Çevre Sistemleri AŞ’deki yüzde 10’luk payına ilişkin alım opsiyonunun kullanılmasına ve tek hisse sahibi haline gelmeye karar verdi.

HİTİT BİLGİSAYAR: Hitit Bilgisayar, Hollanda’nın Amsterdam şehrinde Hitit Computer Services Netherlands ünvanı altında bir şube kurulmasına karar verdi.

HÜRRİYET GAZETECİLİK: Özgürlük Gazetecilik, faaliyetleri sonlandırılan üç şubenin makine ve teçhizatını 77,8 milyon TL bedelle satıyor.

ENSARİ DERİ: Ensari Deri’nin Cenup Kore–Seul showroom bağlantı ofisi faaliyete başladı.

ÇELİK HALAT: Çelik Halat, 4 milyon euro tahmini yatırım maliyetli yatırım sonucu aldı.

AKFEN YENİLENEBİLİR ENERJİ: Akfen Yenilenebilir Enerji, elektrik depolama tesisi başvuruları kapsamında 380 MWe depolama tesis başvurusunun EPDK tarafınca onaylandığını bildirdi.

ALFA SOLAR ENERJİ: Alfa Solar Enerji, Mirsu Enerji Sistemleri ile 18 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının ortalama yüzde 15’ine karşılık geliyor. Öte taraftan Alfa Solar Enerji, Ankara merkezli bir şirket ile 11 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 9.3’üne karşılık geliyor.

ALARKO GYO: Alarko GYO sermayesinin 64,4 milyon TL’den yüzde 125 oranında bedelsiz olarak 80,5 milyon TL artışla 144,9 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verdi.

ASTOR ENERJİ: Astor Enerji, Toroslar Elektrik tarafınca oluşturulan ihalede 4,9 milyon dolar ile en uygun teklifin verildiğini bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 1.3’üne karşılık geliyor.

DİNAMİK ISI: Dinamik Isı sermayesinin 79,8 milyon TL’den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 39,9 milyon TL artışla 119,7 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

GİRİŞİM ELEKTRİK: Girişim Elektrik, Alanözü İnşaat ile 1,14 milyon dolar tutarında iş sözleşmesi imzalandığını bildirdi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 0,5’ine karşılık geliyor.

İDEAL FİNANSAL TEKNOLOJİ: İdeal Finansal Teknoloji sermayesinin 9,5 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 9,5 milyon TL artışla 19 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

EUROPOWER ENERJİ: Europower Enerji payları geçen hafta (20 Nisan) 40,60 TL fiyattan Yıldız Pazar’da işlem görmeye başladı.

AGESA HAYAT EMEKLİLİK: Agesa Yaşam ve Emeklilik’in Ocak-Mart süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 126 artışla 1,53 milyar TL’ye terfi etti.

ANADOLU SİGORTA: Anadolu Sigorta’nın Ocak-Mart süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 120 artışla 9,1 milyar TL’ye terfi etti.

BOĞAZİÇİ BETON: Boğaziçi Beton, İstanbul Küçükçekmece’de hazır beton üretim tesisi kurulmasına karar verildiğini bildirdi.

GOODYEAR: Goodyear lastik azalan küresel öğrenci ilişkin olarak mevcut yedi günlük emek harcama süresini haftada altı güne indirme sonucu aldı ve kararın 2023 yılı sonuna kadar devam ettirileceğini bildirdi.

İMAŞ MAKİNA: İmaş Makine sermayesi geçen hafta 37 milyon TL’den yüzde 525 oranında bedelsiz olarak 194,25 milyon TL artışla 231,25 milyon TL’ye yükseltildi.

KİLER YATIRIM HOLDİNG: Kiler Yatırım Tüm ortaklık sermayesinin 650 milyon TL’den yüzde 150 oranında bedelsiz olarak 975 milyon TL artışla 1,63 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

MIA TEKNOLOJİ: MIA Teknoloji bağlı ortaklığı olan Tripy Mobility Teknoloji ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi içinde Elektrikli Bisiklet Paylaşım Sisteminin Kurulması ve İşletilmesi için 10 senelik protokol imzalandığını bildirdi.

ŞEKERBANK: Şekerbank, bağlı ortaklığı olan Şeker Yatırım Menkul Değerler’in halka arzı için emek harcama başlatıldığını bildirdi.

YEO TEKNOLOJİ: Yeo Teknoloji ile Enerjisa Enerji Üretim içinde Türkiye’de kurulması planlanan RES için toplam 2,8 milyon dolar + KDV tutarında iş sözleşmesi imzalandığı bildirildi. Meblağ, firmanın 2022 yılı kazancının yüzde 3.9’una karşılık geliyor.

YÜNSA: Yünsa Yünlü Endüstri, daha ilkin açıklamış olduğu boyahane makine ve ekipman modernizasyonu çalışmalarının tamamlandığını ve yatırımın devreye alındığını bildirdi.

KOZAL & IPEKE & KOZAA: Yargıtay Koza Grubu şirketlerinin müsadere edilmesine ilişkin nihai sonucu verdi. Koza Altın İşletmeleri tarafınca meydana getirilen açıklamada, Yargıtay’ın Koza Altın dahil Koza Grup şirketlerindeki İpek Ailesi’nin bazı fertlerine ilişkin hisselerinin müsadere edilmesine ilişkin mahkeme kararını onadığı açıklandı. Açıklamada ek olarak Yargıtay sonucunda iyi niyetli hisse sahiplerinin ve yatırımcıların haklarının korunacağının belirtildiği, bu yüzden de halka açık şirket konumundaki Koza Altın İşletmeleri, Koza Anadolu Metal Madencilik ve İpek Organik Enerji Kaynakları’nın işlem görmeye devam edeceği açıklandı.

MATRİKS BİLGİ DAĞITIM: Matriks Data Dağıtım sermayesinin 26,8 milyon TL’den yüzde 50 oranında bedelsiz olarak 13,4 milyon TL artışla 40,2 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

QUA GRANİTE: QUA Granite sermayesinin 240 milyon TL’den yüzde 1066,7 oranında bedelsiz olarak 2,56 milyar TL artışla 2,8 milyar TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

RAY SİGORTA: Ray Sigorta’nın Ocak-Mart süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 195 artışla 2,72 milyar TL’ye terfi etti.

REYSAŞ TAŞIMACILIK: Reysaş Taşımacılık sermayesinin 250 milyon TL’den yüzde 100 oranında bedelli olarak 250 milyon TL artışla 500 milyon TL’ye yükseltilmesine karar verildi.

SASA POLYESTER: Sasa Polyester, 22 Şubat’ta bakıma almış olduğu DMT üretim hattında çalışmaların tamamlandığını ve üretimin başlayacağını bildirdi.

TÜRKİYE SİGORTA: Türkiye Sigorta’nın Ocak-Mart süreci prim üretimi geçen senenin aynı dönemine bakılırsa yüzde 115 artışla 12,2 milyar TL’ye terfi etti.

(Toplam: 1, Bugün: 1 )