Tertipli yürüyüş yapmanın sıhhat için yararlı bulunduğunu bilmeyen yok. Peki fakat yürüyüş kaç kalori, ne kadar biliyoruz? 1 saat tempolu yürüyüşten orta tempolu yürüyüşe, yürümeye başladığınızda averaj kaç kalori harcadığınızı, ne kadar yağ yaktığınızı merak ediyorsanız sizi derhal aşağıdaki yazımıza doğru alabiliriz.
Birçok sportif aktivitenin aksine daha kolay uygulanabilir olması yardımıyla kilo vermek isteyenlerin, formunu korumaya çaba edenlerin sıkça tercih etmiş olduğu aktivitelerden yürüyüşle etkili sonuçlar almak istiyorsanız bu bilgileri bilmenizde yarar var.
Hadi gelin şimdi yürüyüşün etkilerini süre ve gidişat şeklinde değişkenleri de göz önünde bulundurarak beraber inceleyelim, yürüyüş kaç kalori öğrenelim. Buyursunlar…
1 saat tempolu yürüyüş kaç kalori?
1 saat tempolu yürüyüşte yakılan kalori miktarı, kişinin kilosu, yürüyüş hızı, yürüyüş zorluğu, kişinin fizyolojik özellikleri ve yürüyüş süresi şeklinde birçok değişik değişkene bağlı olarak değişiyor tahmin edebileceğiniz şeklinde. Sadece averaj olarak tempolu bir yürüyüşün saatte ortalama 300-400 kaloriye kadar kalori yakımı sağlamış olduğu söyleniyor.
1 saat orta tempolu yürüyüş kaç kalori?
1 saat orta tempolu yürüyüş kaç kalori sorusunun cevabı da gene yürüyüş hızından tutun, yaşa, cinsiyete, genetik faktörlere, temponun iyi mi belirlendiğine, hatta yürüdüğünüz rotaya bakılırsa dahi büyük değişimler gösterecektir sadece saatte 5 km olacak şekilde bir averaj gidişat düşünüldüğünde averaj 200-300 kalori yakılabileceğini söylemek mümkün.
Süre, kilo ve tempoya bakılırsa yakılan kalori miktarı
Eğer yaptığınız yürüyüşün kaç kalori bulunduğunu süre, kilogram ve tempoya bakılırsa öğrenmek isterseniz şu tablodan averaj olarak data edinebilirsiniz:
1 saat yürüyüş ne kadar yağ yakar?
“1 saat yürüyüş ne kadar yağ yakar?” sorusuna da yukarıda da onlarca kere söylediğimiz şeklinde tek ve kati bir yanıt vermek mümkün değil şundan dolayı yakacağınız yağ ya da kalori miktarı da, vereceğiniz kilo da birçok faktöre bağlı olacak değişecektir. Sadece yürüyüş esnasında vücut yağları enerji deposu olarak kullanılabildiğinden yürüyüşün yağ yakmanıza destek olacağını söylemek mümkün.
Bunun yanında averaj bir ritmde (Ortalama 5 km/saat) meydana getirilen yürüyüşün yağları enerjiye dönüştürmeye yarayacağını da söylemeden geçmek olmaz. Bir başka deyişle eğer yağ yakımını hızlandırmak için yürüyüş yapacaksanız yavaş değil orta ya da tempolu bir yürüyüşü tercih etmeniz önerilir, aklınızda bulunsun.
Son olarak her gün orta ritmde yapacağınız 1 saatlik yürüyüşün ayda ortalama 1-2 kilogram zayıflamanızı destek olabileceğini söylemek de mümkün. Doğal ki beslenmenize de dikkat ettiğiniz sürece.
Tertipli yürüyüş zayıflatır mı?
Yürüyüşe ilgili aklınıza takılan sual bunu tertipli olarak yaptığınızda kilo verip veremeyeceğiniz yönünde oluyorsa onu da derhal açıklayalım: Evet, tertipli yürüyüş yapmak zayıflamanıza destek sağlar. Sadece tek başına kati olarak zayıflama yöntemidir denilemez.
Zira yürüyüş vücutta yağ yakımını destek sunar sadece kafi süre ve ritmde yapılmadığında, günlük kalori ihtiyacından fazlaca daha çok kalori alındığında, sağlıksız beslenme alışkanlıkları eşliğinde yapıldığında zayıflamanıza destek olamayabilir. Bu sebeple yürüyüşlerinizi doktorunuzun da uygun görmüş olduğu gidişat ve sıklıkta düzenlemeli, günlük kalori ihtiyacınızdan fazla kalori alacak şekilde beslenmemeli, aşırı yağlı ve zararı olan yiyecek, içecek ve alışkanlıklardan kaçınmalısınız.
Tertipli yürüyüşün yararları nedir?
Tertipli olarak yürüyüş yapmanın yararları genel olarak şöyledir:
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Vücuttaki yağ yakımını destek sunar ve zayıflama sürecine destek sağlar.
- Kas ve eklem sağlığını korur.
- Vücudun esnekliği artırır.
- Uzun solukta kardiyovasküler sağlığı korumaya destek sağlar.
- Yürüyüş bunların yanında kan basıncının düzenlenmesine de destek sağlar.
- Kalp-damar sistemini güçlendirerek kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
- Beynin sağlıkla çalışmasına pozitif etkilerde bulunur.
- Stresi azaltır.
- Strese bağlı uykusuzluğa iyi gelir.
- Kaliteli bir uyku sağlar.
- Bağışıklık sistemini sağlamlaştırır.